Választás

2022.04.02. 16:36

EBESZ-megfigyelők jártak több kecskeméti szavazókörben

Szombat délután a kecskeméti Széchenyi István Technikumban néztük meg, hogyan rendezik be a szavazóköröket, és zárja le őket a rendőrség.

Hraskó István

Már az utolsó mozzanatok zajlanak a vasárnapi szavazás előtt, így például a szavazókörök berendezése. Kecskeméten, a Széchenyi István Technikumban összesen három szavazókör lesz, a 12-es, a 19-es és a 20-as. A 19-eshez jórészt a Máriaváros utcái tartoznak. 

Mint Bíró Zsuzsanna és Gáspár Tímea jegyzőkönyvvezetőktől megtudtuk, a szavazókörben igen sok, mintegy 1100 választópolgár van, úgyhogy arra számítanak, hogy igen sűrű lesz a holnapi napjuk (március 31-ei adatok szerint Kecskeméten összesen 85 ezer 759 választópolgár szerepel a központi névjegyzékben). 

 

Három fülke, két kisebb és két nagyobb műanyagurna és két karton mozgóurna van ebben a szavazókörben, de készülnek fertőtlenítőszerrel, törlőkendővel, maszkkal és kesztyűvel is, ha valaki igényt tart rá. Összesen öt pártdelegált lesz jelen az osztályteremben a nap során.

Míg beszélgettünk, váratlanul megérkeztek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külföldi megfigyelői, akik azonban nem járultak hozzá, hogy lefényképezzük őket. Körülnéztek a szavazókörökben, és tolmács segítségével feltettek pár kérdést a jegyzőkönyvvezetőknek.
 

Jöttek a rendőrség munkatársai is, akik bombakutatást végeztek, átvizsgálták a termeket, jegyzőkönyvet töltöttek ki, majd bezárták és lepecsételték az ajtókat. Holnap az első szavazó fogja még ellenőrizni, hogy üresek-e az urnák, utána lepolombálják őket, és kezdődhet a voksolás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában