2022.04.22. 19:50
Aranyéremmel tértek haza a fülöpszállási étterem szakácsai
Két év kihagyás után ismét megrendezték az ország egyik legnagyobb gasztronómiai kiállítását és versenyét Szolnokon. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében lezajlott XIV. Pelikán Kupán idén is rekordszámú versenyző vett részt. A rangos megmérettetésen a Kígyósi Csárda két szakácsa, Balog Martin és Karsai Ádám ételét aranyéremmel jutalmazta a zsűri.
A Kígyósi Csárda aranyérmes szakácsai: Karsai Ádám (balra) és Balog Martin Fotó: Gulyás Sándor
A gasztronómiai körökben is csemegének számító eseményen, a Pelikán kupán a pincér-, a szakács- és a cukrásztanulók, illetve a felnőtt szakma képviselői mérték össze tudásukat. Balog Martin, akinek ez volt az idei második rangos versenye, a szakácsok között adott számot szaktudásáról.
– A mesterséget a Kígyósi Csárda konyhafőnöke, Varga Károly világbajnok mesterszakács szerettette meg velem. Négy éve kaptam meg a vezetői beosztást. Első alkalommal tavaly, majd idén tavasszal a „Magyarország étele” élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyen mérettem meg magam. A sikereken felbuzdulva nem volt kérdés, hogy benevezek a Pelikán kupára.
Az öt fogásból álló menüsor és a hozzávaló négy fingerfood, vagyis vendégváró falatkák megválasztása és elkészítése komoly tervezést és sok gyakorlást igényelt.
A menüsor elkészítéséhez fő alapanyagnak pisztrángot, garnélarákot, mangalicapofa-húst, vendégváró falatkákhoz pedig kacsamájat, lazacot, rackabárányszívet, különféle sajtokat használtam – fogalmazott Balog Martin.
A tanulók versenyében induló Karsai Ádám sem először mérette meg magát szakmai körökben. Tavaly Felcsúton, a vendéglátóipari iskolák versenyében Virágh Dorkával együtt készített ötfogásos gourmet menüjüket arany fokozattal jutalmazta a zsűri. A fiatal szakács Szolnokon négyfogásos menüjét bocsátotta bírálatra, aki ugyancsak két hideg és kettő meleg vendégváró falatkát készített. A főétel őzgerincfilé volt tócsniba sütve, vörösboros vadhús esszenciával, bíbor körtés-aszalt szilvás céklapürével, pirított polenta zsenge zöldségekkel töltve, baconszalonnacsipsszel. Az ételek a Kígyósi Csárdában készültek, majd gondos csomagolás után kerültek a zsűri asztalára Szolnokon.
– A menü összeállítása több hétig tartott, a végletekig tökéletesítve az ételt, hogy minden passzoljon. Elvárás volt, hogy az íz- és színvilágban ne ismétlődjenek meg a nyersanyagok és a formák, a textúrák.
A legnehezebb feladatot a fingerfoodok elkészítése jelentette számomra, mivel egyforma méretűeknek és súlyúaknak kellett lenniük, ami mondhatni, mértani pontosságot igényelt
– emelte ki Karsai Ádám.
Az elkészült ételeket országosan elismert szakemberekből álló zsűri értékelte, akiknek tagjai Balog Martin, valamint Karsai Ádám főztjét aranyéremmel jutalmazták.
Újabb versenyekre készülnek
Balog Martin célja, hogy a közeljövőben egy rangos külföldi versenyen, a luxembourgi gasztronómiai világbajnokságon vagy az erfurti szakácsolimpián is megméresse magát. Karsai Ádám tervei között szerepel, hogy a tatai Farsang Kupán már a felnőttek között adjon számot szakmai tudásáról.