Konferencia

2022.04.04. 15:33

A vízmegtartás fontosságát hangsúlyozták a Kalocsai járás polgármesterei

Négy település, Kalocsa, Foktő, Drágszél és Dusnok vezetője a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt Belügyminisztériumban rendezett nyitókonferenciáján zárta az előző munkahetet.

Gábor János

Illusztráció Fotó: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Amint az Filvig Géza kalocsai polgármester közleményéből kiderült, a tavaly novemberben aláírt konzorciumi megállapodás értelmében mindegyik helységben létrejön egy-egy LIFE-MICACC programelem, együttműködésben a WWF Magyarország szakértőivel. Az Európai Unió 1992 óta működteti ezt a környezetvédelmi politikát erősítő pénzügyi csomagot, ami harminc év alatt mintegy 4300 sikeres projektet finanszírozott a tagállamok területén. 

 

Ezt az eleve tekintélyes számot gyarapítják a Kalocsai járás települései azzal, hogy felszíni és felszín alatti vizek megtartását szolgáló vízgazdálkodást alakítanak ki, benne például egy összefüggő, öt egységből álló tórendszerrel, ami a város nyugati határszélén fog létrejönni. A többek között dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár társaságában bemutatott projekt a vízjárta területek funkcióbővítését szolgálja. Ennek keretében a kiapadt medreket (a közeli Csorna-Foktői-csatornából megtáplálva) felélesztik, valamint a partok mellett tanösvényt, közösségi teret és BMX-pályát alakítanak ki – mutatott rá a konferencián az ország egyik első LIFE-projektjét végrehajtó Bátya polgármestere. 

A találkozón Fekete Csaba prezentációjában elhangzott, hogy hazánkban két­féle, dombvidéki- és síkvidéki­minta-vízgyűjtő megoldásra láthatók példák, és a Kalocsai járás újabb projekthelyszínein nyilván az utóbbi típus megvalósítására van lehetőség. A LIFE-MICACC program célja a klímaváltozásnak ellenálló, élhetőbb jövő megteremtése – fogalmazott a konferenciáról beszámoló közleményében Filvig Géza kalocsai polgármester, hozzátéve: a projekt várhatóan két éven belül megvalósul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában