Oktatás

2022.04.21. 13:50

A szegedi Gál Ferenc Egyetem indít képzéseket Kecskeméten

Csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a szegedi Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézetének kecskeméti indulásáról. Szeptembertől négy képzésből választhatnak a már diplomával rendelkezők.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke, a Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézetének vezetője köszöntötte a megjelenteket csütörtökön. Fotó: Bús Csaba

A sajtótájékoztatónak a Kecskeméti Szakképzési Centrum épülete adott helyet, mely a jövőben a képzések helyszíne is egyben, a Bibó István utcában. Dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke, a Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézetének vezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: hosszú ideje készültek rá, hogy Kecskeméten is elérhetővé váljanak az egyetem képzései. A telephelyről már tavaly ősszel megszületett a döntés, most pedig a képzések meghirdetésével a Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézetének működése hivatalosan is elkezdődik. 

A hallgatók augusztus 19-éig jelentkezhetnek a négyféle képzésre, melyek 2-4 féléves időtartamúak. 

Választható: Alkalmazott szociális gerontológia szakirányú továbbképzési szak, Egészségfejlesztő mentálhigiéné szakirányú továbbképzési szak, Mentálhigiéné az óvodában, iskolában szakterületen pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak, Iskolai szociális munka szakirányú továbbképzési szak. A képzések havonta kétszer, péntek délután és szombaton lesznek.

Az egyetem rektora, dr. Kozma Gábor hangsúlyozta: 92 éve alapították meg azt a főiskolát, melyből 2 éve egyetemmé nőtték ki magukat. Egyházi és társadalmi küldetésük, hogy hasznos képzéseket kínáljanak.

Dr. Kozma Gábor a Gál Ferenc Egyetem rektora. Fotó: Bús Csaba

A képzéseknek helyet adó Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja, Leviczky Cirill hozzátette: számukra öröm és fontos lehetőség, küldetés, hogy együtt dolgozhatnak az egyetemmel. A képzések által a város felsőoktatási palettája tovább szélesedik. Emellett bízik abban, hogy megerősödik az egyetem kecskeméti intézete, olyan komoly oktatói bázis alakul ki, melynek köszönhetően hosszú távon alap, diplomát adó képzések is indulhatnak, ahova a Kecskeméti Szakképzési Centrumban érettségizők is jelentkezhetnek. 

Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja is megszólalt sajtótájékoztatón. Fotó: Bús Csaba

Kovács Ernő kormánymegbízott is üdvözölte az egyetem elindulását a városban. Úgy véli, ez a megyei munkaerőhiány csökkenését is szolgálhatja, olyan szakembereket képeznek majd, akikre nagy szükség van. 

Dr. Finta József érseki helynök, docens megjegyezte, közös küldetése mindannyiunknak a gyermekvédelem, foglalkozni kell vele, mert akkor dolgozunk a jövőért. Ő maga több mint 22 éve van a pályán, számos olyan szomorú élethelyzettel találkozott, amikor szükség volt a segítő ember szolgálatára. 

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy együttműködhet az egyetemmel. Országosan 10 ezer gyermekkel, a megyében 1500 gyermekkel foglalkoznak, akik súlyosan hátrányos helyzetűek, traumatizált élethelyzetben élnek. 

Óriási szükség van rá, hogy minél több olyan szakembert képezzenek ki, akik valóban érzik a felelősséget, és profi szinten tudnak segíteni. 

Dr. Vincze Gábor, az egyetem dékánja a képzések kapcsán beszélt az egészségről, annak fizikai és lelki megteremtéséről. Míg régen csak úgy jellemezték, egészség akkor van, ha nincs betegség. Ma már azonban látható, hogy a fizikális betegségen túl rengetegen szenvednek lelki betegségekben, például depresszióban.

A sajtótájékoztatót tartó szakemberek közül többen októként is részesei a kecskeméti képzéseknek. Rajtuk kívül is több oktató részt vett az eseményen, és bemutatták saját szakterületüket. Többek között Vedelek Norbert, Ditzendy Károly Arisztid, dr. Róna Tamás, Sipos Zsolt és dr. Bank Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában