Holokauszt

2022.04.23. 18:19

A múltfeldolgozással ismerkedtek a kiskunmajsai diákok

A holokauszt magyarországi emléknapjához kapcsolódóan Falak, jelek, sorsok címmel nyílt tablótárlat a magyarországi zsidók sorstragédiájáról a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium aulá­jában.

Tapodi Kálmán

Nemcsak a fi atalok, hanem az idősebb korosztály is érdeklődve hallgatta az előadást Fotó: Tapodi Kálmán

A témához kapcsolódóan a középiskolában pénteken levetítették Varga Ágota Balázs Béla-díjas filmrendező Leszármazottak című dokumentumfilmjét, amiben a szentkúti – mai Petőfiszállás – kötődésű Endre László főszolgabíró, majd belügyi államtitkár fiát, Endre Zsigmondot szólaltatják meg. A 2004-ben készült film – amelyet a 36. Magyar Filmszemlén rendezői díjban részesített a zsűri – során Endre Zsigmond idézi apja emlékét, amit egész életében ápolt. 

Endre László volt az egyik felelős a magyarországi zsidók és romák deportálásáért, vagy ahogyan a filmben is elhangzott, „a zsidó probléma” megoldásáért. Endre Zsigmond élete végéig abban a felfogásban élt, hogy apja nézetei helyesek, aki ártalmasabbnak tartotta a budapesti zsidókat, mint a vidékieket. A holokauszttagadó idős férfit, aki apja kivégzése előtt Argentínába emigrált, majd a rendszerváltoztatás után hazaköltözött, a film végén szembesítik saját gyermekeinek eltérő múltfelfogásával. Mint a főszereplő fia és lánya fogalmaztak: „a nem kellemes családi emlékekről” nem kívánnak beszélni, és a rendkívül terhelő családi örökséget nem akarják cipelni, mert az ő világlátásuk egészen más. 

A vetítésen jelen volt Varga Ágota rendező, aki mesélt a több hónapon keresztül forgatott film készítésének körülményeiről, aminek jelentős részét az omladozó Endre-kúriában és Pálosszentkúton rögzítették. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában