30 éves az alapítvány

2022.04.27. 06:50

A koraszülött csecsemők életéért küzdenek Bács-Kiskunban is

Múlt évben 905 esetben riasztották a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkatársait, akik Bajáról, Kiskunhalasról és Kalocsáról is mentenek koraszülött vagy fejlődési rendellenességgel világra jött csöppségeket.

Tapodi Kálmán

A koraszülöttek mentésének elmaradása visszavonhatatlan következményekkel járhat

Kószó Péter hódmezővásárhelyi gyermekorvos harminc éve alapította az újszülöttek mentését segítő alapítványt, amely Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőtúri térségében látja el szolgálatát. 

– A koraszülöttek mentésének elmaradása visszavonhatatlan következményekkel járhat. Az élet első percei­ben történő ellátás döntően meghatározza azt, hogy a csecsemők életben maradnak-e vagy sem, testileg és szellemileg épek lesznek vagy károsodást szenvednek – mondta el Színes Mónika, az alapítvány munkatársa. 

Az elmúlt három évtized során drámai helyzetek sokaságával szembesültek az újszülöttmentők, akiket az esetek több mint ötven százalékában koraszülöttekhez riasztanak.

 Az élet első perceiben, óráiban történő mentés elmaradása esetén kevés esély van arra, hogy egy életveszélyben lévő újszülött, koraszülött életben marad, illetve hogy maradandó egészségkárosodás nélkül nőhet fel. 

– A mentett babáknál gyakori a légzési vagy szívelégtelenség, de előfordul, hogy a hőszabályozásuk sem megfelelő, vagy éppen nem működik – sorolta Színes Mónika, aki hozzátette: 

az alapítvány létrejötte óta mintegy huszonötezer gyermek életét sikerült megmenteniük. 

– Korábban az egy kilogramm alatti testsúllyal születettek életben maradási esélyei csekélyebbek voltak, manapság már a 40 dekagramm körüli súlyú csecsemőknek is jók a túlélési esélyeik. Euró­pában hazánkban a legmagasabb a koraszülések száma. Az újszülöttek 8-9 százaléka a terhesség 24. és 37. hete között jön a világra, 2500 grammnál is kisebb súllyal. Munkatársaink 2020-ban 853 esetet láttak el, tavaly pedig 905 esethez riasztották őket. 

Kiskunhalason átlag havi két-három alkalommal is megjelenik a rohammentő autónk. 

Bajáról és Kalocsáról is mentjük a kora- és újszülötteket, illetve Kecskemétről szociális indokok miatt az érett újszülötteket, akik nem hazaadhatók, őket a kalocsai kórház csecsemő­osztályára szállítjuk. Bács-Kiskun megyében az otthonszülésekhez, az újszülött-újraélesztéshez – az Országos Mentőszolgálattal közösen – a mi alapítványunkat riasztják, amennyiben a baba korábban érkezik vagy valamilyen rendellenességgel születik – számolt be Színes Mónika, akitől azt is megtudtuk, hogy a szolgálatnál a főalkalmazottak mellett közel félszáz szakember dolgozik, akik három műszakban, a főmunkaidejükön túl végzik a csecsemők mentését.

Új mentőautóra gyűjtenek az alapítványnál

A Szegedi Tudományegyetemhez – amelynek oktatókórháza a halasi és a kecskeméti is – kapcsolódó alapítvány most egy új mentőautó beszerzését tűzte ki célul. A szegedi újszülöttmentők üzembentartóként az OMSZ tulajdonát képező két rohammentővel látják el a szolgálatot. A járművek együttesen már több mint félmillió kilométert tettek meg, gyakran kell szervizbe vinni mindkettőt, ezért döntött úgy a Pintér Sándor professzor vezette kuratórium, hogy megpróbálnak egy járművet vásárolni. A speciális mentőautó a felépítménnyel együtt csaknem 50 millió forintba kerül. A jármű beszerzéséhez támogatásokat is remélnek, amit a 11735067-20036634-es számú bankszámlára történő utalással, vagy az adó egy százalékának felajánlásával is lehet támogatni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában