Felzárkóztatás

2022.04.09. 07:00

A kompetenciák fejlesztését tűzi ki célul az Életrevalók program Kecskeméten

Hamarosan elindulhat Kecskeméten is az Életrevalók projekt, amely azokat a 25-29 éves fiatalokat segítené, akik nem dolgoznak, nem tanulnak és képzésben sem vesznek részt.

Hraskó István

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Az Életrevalók! – Fiatalok a helyi közösségek szolgálatában című programot Jarmaczki Enikő, a projekt menedzsere mutatta be a napokban a CédrusNet Kápolna utcai központjában. Mint elmondta, a 2020-as adatok alapján 17,6 százalék tartozik a NEET-es (Not in Education, Employment, or Training) fiatalok csoportjába, és ez az arány a koronavírus-járvány alatt vélhetően tovább nőtt. Az ilyen fiatalok esetében sajnos háromszor nagyobb az esély, hogy idős korukban rossz körülmények között, elmagányosodva fognak élni. 

 

Az ő támogatásukat, segítésüket tűzi ki célul a projekt; a cél az, hogy megtalálják a helyüket és hasznos tagjai legyenek a közösségnek. 

Öt európai országban valósul meg a projekt, hazánkban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó és Hodász mellett Kecskeméten – mondta el Jarmaczki Enikő. Jelenleg az előkészítés fázisa zajlik, a helyi szervezetekkel való kapcsolatfelvétel miatt is érkezett Kecskemétre a projektmenedzser. 

A konkrét tervek között a digitális kompetenciák és az életvezetési készségek fejlesztését, az önfenntartó életre felkészítést említette, emellett a húszfős célcsoport tagjai munkatapasztalatot szerezhetnének mentorok mellett, elsősorban a szociális szférában és a körkörös gazdaságban, a hulladékgazdálkodás-környezetvédelem területén. Az önkormányzat részéről Libor Zoltán, a társadalom­politikai osztály főtanácsosa elmondta: mindkét ágazat komoly munkaerőhiánnyal küzd, a korábbi ifjúságkutatások eredményei alapján a fiatalok a körkörös gazdaság, a zöldügyek területén könnyebben mozgósíthatóak lehetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában