Tárlat

2022.04.07. 13:55

A gyermekkor emlékeiből nyílt kiállítás Kecskeméten

Gyermekkorunk puzzle-darabjai címmel nyílt kiállítás a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége szervezésében csütörtökön, a kecskeméti Szent Miklós-templomban (Barátok Temploma). A tárlaton több mint 100 játék, használati tárgy, fotó látható az 1950 és 1990 közötti évtizedek gyermekeinek életéből.

Horváth Péter

Április 10-ig tekinthető meg a kiállítás. Fotó: Horváth Péter

 A megnyitón bemutatták a kiállítással azonos című 160 oldalas, képekkel illusztrált kiadványt, amely az elmúlt év háromfordulós online műveltségi vetélkedőjére érkezett írásokból készült. Ebben visszaemlékezések olvashatók arról, hogy miként töltötték gyerekkorukat az e négy évtizedben születettek. A tárlat egyben a Generációk a családban című pénteki, Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban megrendezett konferencia kísérő rendezvénye.


A megnyitón Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a nagyszámú jelenlévőt.


– A nyugdíjas szövetség híd szerepet tölt be a generációk között. Számos tematikus vetélkedőjükkel a múltba tekintenek vissza és megélt tapasztalatokon keresztül mutatják be az elmúlt évtizedeket. A mai kiállítás az 1950-es évektől kezdve négy évtized gyermekkori élményeit, ünnepeit, családi és iskolai életét tárja elénk. A négy évtized fájdalmaival és örömeivel együtt a múltunk része, aminek emlékezetét ápolnunk kell, és minden értéket át kell örökítenünk, hagyományként tovább vinnünk. Ezt szolgálja ez a kiállítás – mondta az alpolgármester, hozzátéve: a város szempontjából is fontos a tárlat, hiszen a megyeszékhelyen most nagyon sok gyermek megtekintheti a bemutatót, belelátva a mai idősebbek gyermekkorába. Az alpolgármester köszöntése után Libor Zoltán költő, az önkormányzat idősügyi referense mutatta be a kiadványt, majd Kormányosné Makai Eszter, a nyugdíjas szövetség elnöke mondott köszöntőt.

 

Libor Zoltán költő, Engert Jakabné alpolgármester, és Kormányosné Makai Eszter nyugdíjas szövetség elnöke nyitotta meg a kiállítást. Fotó: Horváth Péter


– A kiadvány mellett adta magát, hogy ne csak szavakkal, hanem a korhoz tartozó tárgyakkal is mutassuk be azt az időszakot – fejtette ki az elnök és megköszönte a katolikus plébániának azt, hogy helyet biztosított a kiállításnak, illetve a megjelenést támogatását a ZKI Zrt.-nek, az Univernek és a Simon Otthonoknak. Kormányosné Makai Eszter elmondta: a kiadványból származó bevételt egy kárpátaljai nyugdíjas közösség megsegítésére fordítják.

 

Fotó: Horváth Péter


A kiállítás április 10-ig naponta 10 és 16 óra között ingyenesen megtekinthető.

 

Fotó: Horváth Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában