Galériával

2022.04.27. 17:25

A család jövőjéről szólt a konferencia Kecskeméten

A család jövője, a jövő családja címmel rendezett konferenciát Kecskemét önkormányzata az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány és az Út, az Igazság és az Élet Alapítvánnyal közösen szerdán, a megyei könyvtárban. A konferencia egyik fő üzenete, hogy a család intézménye nincs válságban.

Horváth Péter

Téves az a közvélekedés, miszerint a család intézménye válságban van - hangsúlyozta a konferencián dr. Bagdy Emőke. Fotó: Bús Csaba

Téves az a közvélekedés, miszerint a család intézménye válságban van - hangsúlyozta a konferencián dr. Bagdy Emőke. Fotó: Bús Csaba

A mindenki számára nyitott eseményen az érdeklődők prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, habil dr. Papp Miklós, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Morálteológiai Tanszék tanszékvezetőjének és dr. Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet stratégiai és koordinációs elnökhelyettesének előadását hallgathatták meg a család intézményének elmúlt 12 évben bejárt hazai fejlődési útjáról.

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követte dr. Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója, Kis János evangélikus lelkész és Ivanics Zoltán plébános részvételével.

Bagdy Emőke a konferenciával azonos címmel tartott előadást. A szakpszichológus leghangsúlyosabb gondolata, hogy téves az a közvélekedés, miszerint a család intézménye válságban van. – Család volt, van és lesz, amíg élet van a Földön. Márpedig ígéret van arra, hogy az élet örökkévaló, és ha férfi és nő él, az élet továbbvitele biztosított. Génjeinkben hordozzuk az örökkévalóságot. Spirituális dimenziót nyit meg a család szó említése is, hiszen az arról szól, hogy az életet továbbvisszük – mondta a pszichológus, hozzátéve, hogy ez nem csak lehetőség, hanem a család feladata, legmagasabb rendű funkciója is. A boldogságkutatás azt igazolja, hogy a család, annak alapszerkezete – az apa anya és gyermek – az emberi jóllét, megelégedettség alapja. Hangsúlyozta: a család rendeltetése a világra jövő gyermek fejlődéséről, szükségletéről gondoskodás, egyben szerepminta átadása, valamint a külvilág ingereinek megszűrése, a társadalmi normák közvetítése. A szakember kiemelte, hogy arra kell törekedni, hogy elég jó szülőkké váljunk.

Lévai Jánosné tanácsnok Bagdy Emőkéhez hasonlóan hangsúlyozta, hogy a család nincs válságban, azonban meg kell erősíteni, főleg lelki értelemben. Ezért a testi-lelki nevelés összhangja nagyon fontos.

– Ha harmóniát tapasztal családjában a gyermek, akkor azt viszi tovább, később felnőttként a maga családjában is azt teremti meg. A konferencia célja, hogy ehhez adjon útravalót a családoknak, a szeretet, a példamutatás fontosságát hangsúlyozva – mondta Lévai Jánosné. Mint fogalmazott, kecskeméti képviselőként elsőrendű annak megteremtése, hogy a helyi gyermekek olyan körülményeket találjanak, ahol minőségileg tölthetik idejüket. Lévai Jánosné tapasztalata szerint a családok nem széthullanak, hanem összekovácsolódnak, amihez a családtámogatási rendszeren túl hozzájárul a nagycsaládos, illetve a többgenerációs családmodell is. A tanácsnok szeretné, ha a konferencia sorozattá nőne, hiszen nagy érdeklődés mutatkozott iránta. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában