Tiszakécske

2022.03.16. 19:55

Vetter Szilvia: egyre fontosabb terület az állatvédelem Magyarországon

Közös ügyünk az állatvédelem címmel született kiadvány a magyar kormány gondozásában, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai együttműködésével. A kiadványban összegyűjtve megtalálhatók az utóbbi évek állatvédelemmel kapcsolatos kezdeményezései és az elért eredmények. A brosúrát szerdán a tiszakécskei Ebrendészeti telepen mutatták be, ahol sajtótájékoztatót tartott dr. Vetter Szilvia központvezető és Tóth János, Tiszakécske polgármestere.

Horváth Péter

Vetter Szilvia központvezető és Tóth János polgármester. Fotó: Horváth Péter

Vetter Szilvia köszöntőjében elmondta, hogy a kiadványból kitűnik: az állatvédelem egyre fontosabb terület ma Magyarországon. Az elmúlt másfél évben számos állatvédelmi intézkedés történt hazánkban. Kezdve egy állatvédelmi nemzeti konzultációval, ahol 262 ezer ember nyilvánította ki a véleményét. A konzultáció eredménye rámutatott, hogy a lakosság egyöntetűen az állatvédelem fontosságát hangsúlyozta válaszaiban, a kóbor állatok ivartalanítását és a jogszabályi szigorítást szorgalmazva.


Ennek nyomán Európa egyik legszigorúbb állatvédelmi jogi környezetét alakította ki a kormányzat és szavazta meg az Országgyűlés. 

Többek között sokkal súlyosabb büntetésre számíthatnak az állatkínzók és az állatviadalok szervezői, résztvevői és megszületett a régóta várt kóbor állat rendelet. 

Emellett több forrást szánt a kormány ivartalanításra, mint eddig bármikor:  a Magyar Falu Programon keresztül 500 millió forintot fordított ivartalanításra, ez országosan 14 ezer állat ivartalanítását jelenti. Vetter Szilvia hangsúlyozta, hogy az ivartalanítás jelenti a kóbor állat állomány csökkentésének leghatékonyabb módját, egyben a védelmüket is szolgálja. További másfél milliárd forintot is meghatározott a kormányzat állatvédelemre, amiből 500 millió forintot állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szán.

Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, melynek célja a jogszabályok felülvizsgálata, együttműködés az állatvédelmi szervezetekkel. Elindult a Gazdijogsi online képzés, melynek célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással lássa el az állattartókat.


Mint a központvezető fogalmazott, nagyon sok még a feladat a területen, de a kormánystratégia összecseng Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztos által megfogalmazott céllal, miszerint Magyarország öt éven belül Európa nagyhatalmai közé kerüljön az állatvédelem terén.


Tóth János, Tiszakécske polgármestere elmondta, hogy a január 1-től életbe lépett sokkal szigorúbb állattartási törvényeket betartatják és minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a külterületen élő állattartók szemléletét is a jogszabályoknak megfelelően formálják. 

Hangsúlyozta, hogy a sajtótájékoztató szimbolikus helyszínen zajlott, hiszen az ebrendészeti telep országosan is ismert a kutyatartók körében, munkatársai és a lelkes önkénteseik évente rengeteg kutyának nyújtanak menedéket és nagyon sok eb talál gazdára munkájuknak köszönhetően.


Az állatvédelem eredményeiről bővebb tájékoztatás található a Közös ügyünk az állatvédelem című kiadványban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában