Felsőoktatás

2022.03.31. 06:55

Új egyetemi képzéseket indít Kecskeméten a Pécsi Tudományegyetem

A Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT), valamint a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara között kialakult több éves együttműködés eredményeként új egyetemi képzésekkel gyarapodik a Kecskeméten továbbtanulni vágyók rendelkezésére álló felsőoktatási képzési kínálat a következő tanévtől. A részletekről szerdán adtak számot.

Sebestyén Hajnalka

Balról jobbra: Szabics István, Prof. dr. Szécsi Gábor és Dr. Smuta Attila tartották a sajtótájékoztatót Fotó: Sebestyén Hajnalka

A megyei TIT székhelyén, a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házában szerdán tartottak sajtótájékoztatót a tervezett képzésekről, a már diplomával rendelkezők számára. Ezek egy része posztgraduális, azaz továbbképzés, a másik része pedig akkreditált tanfolyami képzés. 


Szabics István, a Bács-Kiskun Megyei TIT igazgatója kiemelte: 16 éves a kapcsolat köztük és a pécsi egyetem között. Az évek alatt számos képzés megvalósult, nagyon jó az együttműködés a két intézmény között. Ráadásul, Prof. dr. Szécsi Gábor nemcsak az egyetem dékánja, hanem a megyei TIT alelnöke is. 


– Célunk, hogy bővítsük, színesítsük közösen a kecskeméti képzési kínálatot. Szeretnénk, ha a házunk újra megtelne fiatal és idősebb felnőttekkel az új képzések által, melyek nem konkurenciái a Neumann János és a Károli Gáspár egyetemeknek, ugyanakkor új szellemiséggel töltenék meg Kecskemét városát – mondta Szabics István.

A tervezett képzések egy része kapcsolódik a TIT működtetésével az elmúlt években megvalósult Élményközpontnak is.  
A képzéseket Prof. dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem KPVK dékánja mutatta be részletesen. Valamennyi képzést diplomásoknak ajánlják, és megfelelő létszám, 5 fő esetén indítanák szeptembertől. 

A posztgraduális képzésekből négyet terveznek: Közösségi művelődés szak, Public Relation és szóvívő szak, Játékpedagógia és szabadidő szervező szak, valamint Az anyanyelvi kompetencia fejlesztésének módszerei szak. Mindezek mellett, szintén diplomásokat szólítanak meg az akkreditált tanfolyamok, melyek 30, illetve 60 órásak, a Játékalapú tanulás online és offline környezetben, a Logikus gondolkodás fejlesztése Dienes Zoltán játékaival című képzések. 


A képzésekre augusztus végéig lehet jelentkezni, és a Tudomány és Művészetek Házában lesznek megtartva. Az oktatók között pécsi és kecskeméti szakemberek egyaránt részt vesznek, többek között dr. Szécsi Gábor is. 

– A célunk a képzéseken túl egy szakmai műhely megvalósítása is, mely hozzájárul Kecskemét város kulturális és oktatási fejlődéséhez egyaránt 

– hangsúlyozta Szécsi Gábor.


A sajtótájékoztató végén még egy tervezett képzésről is szó esett, melyben hosszabb távon gondolkoznak. Dr. Smuta Attila, az egyetem tudományos főmunkatársa ismertette az angol nyelvű zenepedagógiai képzést. Elmondta: Kecskemét és a zenepedagógia szorosan egybetartozik. Az angol nyelven folyó tanfolyamra elsősorban külföldi hallgatókat várnak, de nyitott az angolul jól beszélő magyarok számára is. Első körben tanfolyamban gondolkoznak, mely a későbbiekben szakirányú továbbképzéssé is kinőheti magát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában