Összegzés

2022.03.12. 19:52

Több mint százmillió forint értékben fejlesztettek Madarason

A Magyar Falu Programban és a Belügyminisztérium által kiírt projektekben tavaly közel 122 millió forintot nyert Madaras. Ezenfelül taotámogatásokból és a BMSK Zrt.-vel kötött együttműködésből további 60 millió forint beruházási értéket képező fejlesztés valósult meg a sportpályán és az öltözőben. A részletekről Balla Csaba polgármester tájékoztatta hírportálunkat.

Márton Anna

Balla Csaba polgármester számolt be a tavalyi év sikereiről Fotó: Márton Anna

Útfelújításra, orvosieszköz-beszerzésre, orvosirendelő-felújításra, szolgálatilakás-kialakításra pályázott sikeresen az elmúlt évben a madarasi önkormányzat. Balla Csaba polgármester lapunkat arról tájékoztatta, hogy az évekkel korábban megnyert és el nem kezdett, befejezetlen pályázatokat is sikerült megvalósítaniuk úgy, hogy közben önkormányzatuk megőrizte pénzügyi stabilitását, anyagi biztonságát, nem veszélyeztetve az önkormányzat gazdálkodását a kivitelezések során. 
– A legfontosabb projektek közé tartozik a Belügyminisztérium kiírásában a járdafelújításunk, ez 580 méter hosszú, másfél méter széles akadálymentes járda lesz. A kivitelezését ebben a hónapban kezdjük el, erre 20 millió forint összegű támogatást nyertünk. Ehhez tartozik egy 3,2 millió forintos, az önkormányzat által vállalt önerő, amit a beruházáshoz hozzá fogunk tenni – mondta Balla Csaba. 

A polgármester hozzátette, hogy a Magyar Falu Program keretében több pályázaton sikerült nyerniük, az egyik legfontosabb a Kossuth utca felújítása, erre 40 millió forintot hívott le az önkormányzat. 

– Többéves problémákat oldunk meg ezzel a projekttel. Ennek az utcának mintegy 800 méteres szakaszát tudjuk kátyúzni és aszfaltozni, továbbá új útpadkát készítünk mellette. Az orvosi eszköz beszerzése keretében egy modern fogorvosi széket vásároltunk, amelyet a lakosság elégedettségére már üzembe is helyeztünk. A fogorvosi szék összesen 2,8 millió forintba került, melyből kétmillió forintot a Magyar Falu Program biztosított. A fennmaradó összeget az önkormányzat tette hozzá, hogy egy olyan széket tudjunk vásárolni, ami tovább fejleszthető a későbbiekben – sorolta az elöljáró. 
Az elmúlt évben adták át a piacteret, és akkor jelentették be, hogy, szintén a Magyar Falu Program keretében, a fogorvosi rendelő komoly felújítását is el tudják végezni. 
– Modern rendelőt tudunk kialakítani vizesblokkal. Egy panorámaröntgent is elhelyezünk majd a rendelőben. 

A felújítás anyagi hátterét, 30 millió forintot a Magyar Falu Program biztosítja 

– mondta Balla Csaba. A járda, valamint az út és az orvosi rendelő felújítását ebben a hónapban elkezdik, mert nem szeretnének abba a hibába esni, amit az elmúlt két évben megéltek.

– Sokéves elhanyagolt pályázatokat kellett megvalósítanunk, és az építőipari árak az egekbe szöktek. Nem akarom veszélyeztetni az önkormányzat gazdálkodását. A régebben elnyert pályázatokat tavaly megvalósítottuk. A piacteret és a ravatalozót sikerült felújítani. A piac­tér kialakításra 23 millió forintos támogatást hívtunk le, ebből több száz négyzetméteres, akadálymentesített teret alakítottunk ki. Továb­bá saját magunk készítettünk elárusítóstandokat többféle méretben, 9 másfél méter széles standot. Mindegyik fedett, biztonságosan rögzített, valamint három olyan standot építettünk, ami három méter széles – fogalmazott Balla Csaba. 

A madarasi önkormányzat a tavalyi évben a Magyar Falu Programban 30 millió forintot pályázott meg sikeresen egy szolgálati lakás kialakítására. A tervek szerint június 30-ig elkészül a teljes beruházás.

 – Van még egy olyan programunk, amit 2020-ban indítottunk és sikeresen megnyertünk. Ez egy egyéves program volt, amiben a közfoglalkoztatás keretén belül a gazdaságélénkítő programban 100 millió forintot nyertünk. Komoly gépeket, traktort, földmunkagépeket, pótkocsit, kézi munkaeszközöket, nagy teljesítményű ágdarálót sikerült beszerezni. Önerőként vállaltuk egy 200 négyzetméteres csarnok felújítását, amely – akár télen is, fűtött körülmények között – térkőgyártás, asztalosipari munka végzésére alkalmas. Egy biztonságos munkahelyet tudtunk kialakítani. Az üzem átadása ebben a hónapban várható. Két évvel ezelőtt alapítottuk a Madarasi Nonprofit Kft.-t, ami ma már kilenc főnek ad munkát, öt közfoglalkoztatott és négy szakmunkás dolgozik a cégnél. Több helyen is vállalnak munkát, ma már magánmegrendeléseket is teljesítenek. Főleg építő- és asztalosipari tevékenységeket folytatnak az alkalmazottak – mondta a polgármester.
Balla Csaba hozzátette, hogy a tavalyi évben átadtak egy 430 négyzetméteres, saját térkővel épített parkolót a falu központjában. Ehhez az Univer adott támogatást. Saját gépeikkel dolgoztak, a projektnek köszönhetően ma már kulturált körülmények között vásárolhatnak a lakosok a település központjában. 

A másik projekt, amire büszkék, egy közel 60 millió forint értékű beruházás, ami az elmúlt másfél év alatt készült el a sportpályán. 

– Korábban elkészült a műfüves pálya, és tavaly az MLSZ-szabvány szerinti kerítésünk is, ami impozáns és jobb látványt nyújt az ide érkezőknek. Az egyesületünk pályázott a taoprogram keretében is, valamint az önkormányzat segítségével valósítottuk meg a beruházást. Közel 400 méter hosszú modern kerítésről van szó, betonlábazati elemekkel, nagy- és kiskapukkal ellátva. A sportpályán, még egy 2016-ban benyújtott pályázatnak köszönhetően, tavaly sikerült átadni egy C típusú szabadtéri fitneszparkot 90 négyzetméteren, ami szintén az itt élők sportolási lehetőségeit segíti – tájékoztatott a polgármester. Mint elmondta, folytatni szeretnék a fejlesztéseket ebben az évben is. A Magyar Falu Program keretében hat pályázatot adtak be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában