Galériával

2022.03.31. 19:27

Több beruházást is átadtak Érsekhalmán

A Magyar Falu Program támogatásával megvalósult beruházásokat adták át, illetve a még munkafázisban lévő projekteket tekintette meg csütörtök délután Bekő Csaba polgármester, Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke.

Márton Anna

Balról jobrra: Bekő Csaba polgármester, Zsigó Róbert és Vedelek Norbert avatták fel az új kommunális eszközöket

Bekő Csaba polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az elmúlt három év sikerszéria volt a Magyar Falu Programban, és bízik abban, hogy tovább folytatódik a program. Köszönetét fejezte ki a kormánynak a támogatásért, mert a kis, 600 lelkes településre 98 millió forintos támogatási összeg érkezett. Ezen felül a civil pályázatok, a vállalkozók projektjei további támogatásban részesültek, összesen 190 millió forint értékben.

 

Az érsekhalmi temető fejlesztésére 5 millió forintot nyert az önkormányzat. A támogatásból megtörtént a külső kerítés teljes cseréje, belső közlekedő utakat alakítottak ki, térköves burkolatot helyeztek le, valamint a pályázati forrásból egy haranglábat is fel tudtak állítani.  


– A közösségi szervezés pályázaton 5 millió forint támogatást nyertünk, amelyből egy orgonát szereztünk be 2, 5 millió forint értékben, valamint ugyanennyi pénzt költhetünk a közösségszervező munkabérére, aki egy kicsit fel tudja lendíteni a közösségi életet, bízva benne, hogy a fiatalokat nagyobb arányban tudja becsábítani a templomba – tájékoztatta portálunkat a polgármester.

Az esemény során az érdeklődők megnézték a felújítás alatt álló községházát. A beruházásra a Magyar Falu Programban 29 millió forintot nyert az önkormányzat. Az energetikai korszerűsítés mellett mozgáskorlátozott feljárót építenek és a külső körletet is berendezik. A munkálatok jelentős részével már elkészültek. Az épületet szigetelték, a nyílászárókat kicserélték, új kondenzációs, alacsony fagyasztású kazánokat szereltek be. 


– Új radiátorokat szereltünk fel, és új fűtésrendszert alakítottunk ki. A vizesblokkok teljesen megújultak. Az épület külső parkolójának a felújítását, valamint a parkosítást is elvégezzük – mondta Bekő Csaba. Hozzátette, 15 millió forint értékben szerezhettek be kommunális eszközöket. Az eseményen bemutatták a 26 lóerős traktort, egy komoly fűnyírót és különböző eszközöket. 

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő köszöntőjében emlékeztetett a kormány céljára, ami a települések fejlesztését célozta meg, a kistelepülésekét is. 

Mindezt azért teszik, hogy mindenki, azok is, akik  kis településeken élnek, megfelelő színvonalon tudják igénybe venni az állam, az önkormányzat  szolgáltatásait.


Kiemelte, a Magyar Falu Program sikerét, emlékeztetett arra, hogy Érsekhalmán is sikerült a háziorvosi rendelőbe orvosi műszereket beszerezni, új falubuszt vásároltak, felújították az iskolát. Egyre szebb a községháza, és a temetőt is rendbe lehetett tenni. A kommunális eszközbeszerzésekkel is próbáltak segíteni az önkormányzatoknak rendben tartani a közterületeket. Ezúton is megköszönte mindenki munkáját, akinek része volt abban, hogy az elmúlt években sikerült előre lépni. 

 

– Természetesen van még dolgunk bőven, de azt gondolom, hogy amit elértünk közösen, arra büszkék lehetünk – fogalmazott Zsigó Róbert.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában