Galériával

2022.03.17. 14:15

Több beruházást is átadtak Ágasegyházán

Hármas ünnep Ágasegyházán. Csütörtökön átadták az új Mini bölcsődét, a felújított óvodát és az újonnan aszfaltozott Sárfehér utcát. A tripla átadási ünnepségen Füredi János polgármester fogadta Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét, a térség országgyűlési képviselőjét, valamint dr. Mák Kornélt, a megyei közgyűlés alelnökét.

Sebestyén Hajnalka

Balról jobbra: Lezsák Sándor, Dr. Mák Kornél és Füredi János polgármester adták át a felújított Sárfehér utcát Fotó: Bús Csaba

A rendezvény keretében elsőként a Mini Bölcsődét tekintették meg a vendégek, majd együtt mentek át az óvodához, melynek tetőszerkezete újult meg. A harmadik állomás pedig a Sárfehér utca volt a település új részén. 

 

Az önkormányzat pályázati támogatások segítségével valósíthatta meg a beruházásokat. A nyolc férőhelyes bölcsődét egy régi, hatvanas évekbeli önkormányzati épületből alakították ki, mely korábban iskola, majd gondozási központ volt. A község a beruházáshoz 38,4 millió forintot nyert el a megyei önkormányzat által koordinált a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), melyhez önerőként közel 20 millió forintot tett hozzá. 

Az óvoda tetőszerkezetének cseréjét és a Sárfehér utca szilárd burkolattal való ellátását a Magyar Falu Program támogatta. 

Az óvodai munkálatokra 17 milliót kapott Ágasegyháza, melyhez 14 millió önrészt kellett biztosítania. Az útépítéshez 26,5 milliót nyert, ehhez 1,5 milliót kellett mellétennie. 

A hármas átadás után a vendégeket a Faluházba invitálták állófogadásra. Ebéd előtt Füredi János polgármester mondott köszönetet mindenkinek, aki hozzájárult a pályázati sikereikhez, a minőségi kivitelezésekhez. Hangsúlyozta: ez a három beruházás csak töredéke az elmúlt évtized eredményeinek, hiszen közel 1,5 milliárd forintot nyertek el 10 év alatt különböző felújításokra, új beruházások megvalósítására. Külön köszönetét fejezte ki Lezsák Sándornak, valamint a megyei önkormányzatnak, Rideg László elnöknek és dr. Mák Kornél alelnöknek, akik mindig is fontosnak tartották a település fejlesztését. A bölcsőde kialakítása kapcsán kiemelte még Kiss Tiborné nevét, akinek szaktudására bizalommal támaszkodhattak.

Dr. Mák Kornél megyei alelnök köszöntőjében a TOP-pályázatok fontosságát hangsúlyozta. A most felavatott ágasi bölcsőde is jó példa arra, hogy a TOP-fejlesztések elérik céljukat, minden településen ott és abban segítenek, melyre valóban szüksége van az adott önkormányzatnak. 

Végül megjegyezte: csapatmunkáról van szó, a magyar kormány által biztosított fejlesztési pénzek úgy érik el a céljukat, hogy a megyei önkormányzat, a térség országgyűlési képviselője és a helyi önkormányzat együtt gondolkodik. 

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője elmondta: hazánkban 10 év alatt megkétszereződött a bölcsődei férőhelyek száma. Igény volt rá, a kormánynak pedig akarata és költségvetése. Nagyon fontosnak tartja, hogy az ott dolgozók bére is emelkedjen, mivel rendkívül fontos munkát végeznek. 

 

A kisgyerekeknek ők jelentik az első kapcsolatot a közösségi világgal. Ennek kapcsán saját óvodás és kisiskolás emlékeit osztotta meg a vendégekkel, majd reményét fejezte ki, hogy a jövőben is folytatódhat Ágasegyháza lendületes fejlődése. Végül köszönetet mondott mindenkinek a településen, aki adományával hozzájárult, hogy a napokban 25 millió forint értékben tudtak segélyszállítmányt eljuttatni a választási kerülete Ukrajnába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!