Elismerés

2022.03.21. 06:50

Papp Róbert kapta Kalocsa díszpolgári címét

Termékeny író-költő, zenész és hangszeroktató pedagógus kapta Kalocsa legnagyobb kitüntetését. Legutóbbi sikere egy könnyűzenei helytörténetet feldolgozó lexikon kiadása volt, de újabb könyveiben kalocsai ismert személyek életét is fel fogja dolgozni.

Gábor János

Papp Róbert (jobbra) dr. Filvig Géza polgármestertől vette át a díszpolgári címet Fotó: Gábor János

A kétévente adományozható díszpolgári címet az a Papp Róbert vehette át, aki tavaly többéves kutatómunka után adta ki a Kalocsa könnyűzenei élete című lexikont. Ezt, illetve több évtizedes költő-zenész-pedagógus munkáját ismerte el az önkormányzat a március 15-i megemlékezés előtt tartott ünnepi képviselő-­testületi ülésen a városháza dísztermében. Az arany pecsétgyűrűt, kitűzőt, nemzeti színű szalagot és díszoklevelet többtucatnyi tisztelője előtt vette át, miután néhány diákja a versét szavalva köszöntötte. 

 

A szentesi születésű Papp Róbert óvodás korában került Öregcsertőre. A középiskolát a közeli Kalocsán, a Szent István Gimnáziumban végezte, majd a Bajai Tanítóképző Főiskolán szerzett diplomát. Több mint 35 éve tanít az Eperföldi Általános Iskolában, nős, négy gyermek édesapja, és 57 évesen már két unokája is van. Növendékei főleg zenei képzései miatt szeretik, egy ideje a gitár és a dob mellett már ukulelén is oktat. 

Zenészként több mint 200 verset zenésített meg, míg a Country Road zenekarban játszva – itthon és külföldön – körülbelül 400 koncerten ragadott hangszert. Egyéni sikere, hogy a Pokolgép gitárosa őt kérte fel az autizmus világnapjára 2020-ban szerzett Szuperhősök vagyunk című dalának szövegírására. A Baon.hu-nak adott exklu­zív interjúban megerősítette: költőként több mint 3500 szerzeménynél jár, és a közösségi médiában tavaly levezényelt projektje (gyerekek által bedobott egy-egy szóból írt egyénileg címzett verseket) körülbelül 440 költeményt eredményezett. Ezeket hamarosan kötetben is megjelenteti, jubileumi, sorban tizedik kiadványaként. A kötetek mellett online ugyancsak publikál: gyermekversei 1,2 milliós olvasottságnál járnak honlapján, a cerkafirka.atw.hu-n. 

 

– Sok olyan ember él a városban, aki legalább ennyire megérdemelné ezt a címet, ezért megelőlegezett bizalomnak érzem, és azt gondolom, hogy továbbra is meg kell dolgoznom érte – mondta mosolyogva. – Sok tervem van: legalább még egyszer ennyi verset szerezni és Kalocsáról még több könyvet írni. Két új ötletem van; az egyik ismert kalocsaiakról fog szólni – jegyezte meg. Hozzátette: bár a kitüntetés miatt kapott kisebb kritikákat – amiben a pályafutását általa is nagyra tartott helyiekkel vetették össze –, egyetértett felvetésünkkel arról, hogy a szakmai munkán felül a közösségért is dolgozni kell, és ezt művészként sikerült megugrania. Örül annak, hogy mind a költeményei, mind pedig az együtteseinek (Country Road, Tábortűz Zenekar) munkái messze átlépik a város, sőt, gyakran az ország határát is.

 

 A díszpolgári címnek jócskán voltak előzményei: egy versével országos szavalóversenyt is nyertek már, míg egy másik bekerült egy környezetismeret-munkafüzetbe. Több költeménye végzett országos pályázatok első helyén, vagy jelent meg folyóiratokban, gyűjteményes kötetekben – ezek elismeréseként korábban megkapta a Kalocsa Város Művészetéért – Haynald Lajos-­díjat. Jelenleg újabb zenei lexikonon dolgozik: a Kalocsai járás még élő, legendás zenészeit kutatja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában