Kiskőrösi járás

2022.03.30. 11:25

Nagy gondot okoz az aszály a szőlőtermelő gazdáknak is

November óta 20 milliméternyi csapadék esett Kiskőrös térségében.

Barta Zsolt

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Óriási a szárazság. Ma már nem elég tervezgetni a Kiskunság vízzel történő ellátását, hanem sürgősen cselekedni kell. Ez Frittmann János véleménye. A Kunsági borvidék elnöke azt mondja, hogy nagy baj lesz, ha nem lesz eső, vagy az öntözést valamilyen módon nem oldják meg. A fiatal ültetvények esetében a nedvesség hiánya gondokat jelent majd. 

 

Az idei ültetések esetében már azonnal öntözni is kell, nem lehet rábízni azt az időjárásra. Ott, ahol vastag a homokréteg, ott nagyobb a probléma, ahol viszont ez vékony és a homok alatt agyag van, ott jobb a helyzet. Ha azonban agyagos a talaj és nem kap vizet, akkor megkeményedik és elzárhatja majd az oxigént a gyökerektől. Alaphangon 200–250 milliméternyi eső hiányzik a talajból, amely csaknem a fele az éves csapadéknak, vélte a soltvadkerti borász. 

 

Tavaly is aszály volt, igaz, ősszel volt egy kevés eső. Ha megnézzük a szabad vizek vízállását, abból lehet következtetni, mekkora is a baj. A Vadkerti-tónál nagyon alacsonyan hullámzik a víz. Azaz sürgős megoldást kell tenni azért, hogy ne legyen óriási baj a térségben. Igaz, akkor lehet vízhez jutni, ha a Dunában és a Tiszában van elegendő víz. 

 

Frittmann János hozzátette: a nehézségek ellenére nagyon jó a tavalyi borévjárat, ugyanis a szüret előtt kapta a csapadékot a szőlő. Ilyen nagy melegekben a szőlő savai szinte elégnek. Ez azonban szerencsére nem történt meg. Mondhatjuk, hogy a fehér- és a rozé borok esetében a tavalyi volt a legjobb évjárat, pedig az azt megelőzőek is nagyszerűek voltak, de a 2021-es volt a kiemelkedő, fogalmazott Frittmann János, a Kunsági borvidék elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában