Felújításra szorul

2022.03.17. 07:00

Mostoha feltételek között működik a kalocsai múzeum

Az intézmény beszámolóját és idei tervezetét tárgyalták meg a képviselő-testületi ülésen.

Gábor János

A múzeum szakmai munkáját nem kifogásolták  Fotó: Gábor János

Bár a Viski Károly Múzeum és a hozzá tartozó intézmények (Városi Galéria, Kalocsai Képtár, Nicolas Schöffer Gyűjtemény) szakmai munkáját nem érte kritika, azokat a feltételeket, amelyekkel dolgoznak, több városatya is méltatlannak nevezte. A intézményegyüttes tavalyi munkájáról szóló beszámolót és idei tervezetét a képviselő-testületi ülésen tárgyalták. A tavalyi elbocsátásokért és az épület, valamint az értékes gyűjteményt őrző helyiségek állapotát többen is a városvezetés fejére olvasták. Dr. Vincze András az omlásveszélyes külső vakolatot, a lyukas csapadékelvezetőket, a korszerűtlen, deformálódott kaput és különösen azokat a tönkrement radiátorokat kifogásolta, amelyek miatt egyes értékes tárgyakat őrző helyiségekben megfelelő fűtés sincs. A városatya szót emelt a biztonsági és vagyonvédelmi szempontok mellett. 

Dr. Filvig Géza polgármester hangsúlyozta: egyetért a kifogásokkal, és maga sem nézi jó szemmel, hogy néhány helyen már kilenc éve levert falfelület éktelenkedik, mert azóta sem sikerült forrást találni a javításra. 

Megjegyezte: évtizedek lemaradását nem tudják ilyen gyorsan behozni, de megerősítette, hogy tervbe vették a múzeum renoválását, mégha erre az évre ezt nem is tudja beígérni – lévén a költségvetésben sincs benne. A legjobb nyilván a teljes épület felújítása lenne, viszont erre biztos, hogy több százmillió forintot kell majd fordítani, és ez most nincs meg. 

Király Róbert hozzászólásában emlékeztetett: az önkormányzat aligha segíti a múzeumi munkát, hiszen tavaly negyven százalékkal építették le az állandó személyi állományt. Ennyi ember elküldése és a költségek lefaragása után nemhogy restaurátorra, de karbantartásra sem lehet humán erőforrást felszabadítani, ami szerinte vagyonbiztonsági problémákat vet fel. 
A polgármester elmondta, ha a városatya talál megoldást a problémákra, nyitott a javaslataira. Király jelezte: ebben a hónapban már elutalta a képviselői illetményét az ukrán menekülteknek, de ezek után megígéri, hogy a következőt a múzeumnak fogja. A munkatervet – egyelőre bármiféle felújítási lehetőség ígérete nélkül – jóváhagyta a testület. 

Omlik az épület külső vakolata. Fotó: Gábor János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában