Galériával/Videóval

2022.03.01. 15:15

Miklósa Erikával választhattak facsemetéket a kecskeméti ovisok

A kecskeméti Bíró Lajos utcai és Forradalom utcai óvodások Miklósa Erika operaénekes, a Mol Új Európa Alapítványának kuratóriumi elnöke és Nagy István agrárminiszter társaságában választhatták ki azokat a facsemetéket, melyeket a város óvodáiban fognak elültetni.

Hraskó István

A KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetben, a Városfa szakmai program keretében történt mindez kedden délelőtt, a gyerekek szalagozták fel a harminc platán és pusztaszil facsemetét, később ezeket fogják elültetni a helyi óvodákban. Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is.

Nagy István hangsúlyozta, hogy világszinten is jelentősnek számító erdőtelepítési munka indult Magyarországon és tart napjainkig, aminek az utóbbi években a 2019-ben meghirdetett Országfásítási Programmal adott új lendületet az agrártárca. 

A program hosszú távú célja, hogy 27 százalékra nőjön hazánk fával borított területe, ez az utóbbi száz év legnagyobb fásítási programja Magyarországon. Az agrárminiszter az erdőterület növelése mellett a települések zöldítését is fontos feladatnak nevezte, ezért az Agrárminisztérium 2020-ban elindította a Településfásítási Programot is. A program során több mint 1300 településen már több mint 36 ezer fát ültettek el. A miniszter örömtelinek és példamutatónak nevezte, hogy a Mol Új Európa Alapítványa és a Megyei Jogú Városok Szövetsége is csatlakozott ehhez a mindenki számára nyitott kezdeményezéshez. 

Vállalásuk első eleme, hogy ne csak a tízezernél kevesebb lakosú településeken ültessenek fákat, hanem a tízezernél nagyobb lélekszámú településeken is, ebben az agrárminisztérium, az állami erdőgazdaságok és az erdészeti szakmai szervezetek segítségére is számíthatnak. A nyitányt Kecskeméten tartották.

Miklósa Erika operaénekes, a Mol Új Európa Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az idén elültetni tervezett 7000 fából tavasszal 500 fát, később 6500 fát fognak elültetni országszerte elsősorban a megyeszékhelyeken.

– Remélem, nagyon sokat fognak énekelni az ovisok, mert akkor szépen fognak zöldellni a fák - mondta mosolyogva Miklósa Erika, aki egy csoportképre is összeállt a gyerekekkel.

– Nagyon fontos, hogy az ifjúságot környezettudatos életre neveljük, ezt mindig is missziómnak tartottam. Úgy gondolom, mikroközösségekben mindezt jól meg is lehet valósítani 

– tette hozzá az énekes.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt években 2500 fát ültettek a megyeszékhelyen, a Velünk zöldül Kecskemét! programban pedig 30 ezer facsemete ültetését készítik elő. 

Hozzátette: egy összetett programról van szó, megváltoztatták a véderdők gazdálkodásának metodikáját, a közterületekre ültetni tervezett fák rangsorolását és gondozását is. Kiemelte: örömmel csatlakoztak a Városfa szakmai programhoz, amelynek része a szemléletformálás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában