Beruházás

2022.03.09. 06:55

Megkezdték Baja déli elkerülőjének építését

Baja környékén tizenkét szerződés keretén belül dolgozik a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. A fejlesztésekről Zsigó Róbert tartott részletes beszámolót kedden.

Márton Anna

Elkezdődtek a területelőkészítési munkák. Fotó: Márton Anna

Elkezdődtek a területelőkészítési és régészeti munkák a Baja Déli elkerülő elnevezésű projektnél a NIF Zrt. beruházásában. Várhatóan még az idén megkezdődnek a munkálatok az 51-es számú főút fejlesztésénél Kalocsa és az M9 gyorsforgalmi út között, valamint Kalocsa belterületi szakaszain. Ezen felül az 55-ös számú főút Baja-Pörböly közötti szakasz és a párhuzamos kerékpárút építésének esetében megkezdődik a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás. A NIF Zrt. a térségben további 9 projekt előkészítésén dolgozik. 

 

A fejlesztésekről Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt.

 

Zsigó Róbert államtitkár és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója. Fotó: Márton Anna

Baja térségben a NIF Zrt. beruházásában zajló projekteket két nagy csokorra lehet osztani. Az elsőbe azok a projektek tartoznak, melyeknél a vállaltnak feladata van a kivitelező kiválasztására irányuló feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatására, a másodikba azok, amelyeknél előkészítési munkák folynak különböző fázisokban, hangzott el az eseményen. 

 

– Több éve dolgozunk azon, hogy ez a mindannyiunk számára nagyon fontos pillanat is eljöjjön. Ha mindannyian kitartóan és összefogva dolgozunk, annak mindig megvan az eredménye

 – mondta Zsigó Róbert. A honatya példaként említette a közelmúltban átadott Jelky teret amivel kapcsolatban több éves előkészületek után már sokan lemondtak arról, hogy megvalósuljon a régi álom, de végül mindenki megelégedésére elkészült a beruházás. 

 

– A rendszerváltás után 1990-ben, Baján megszűnt tízezer munkahely. Ezután az ország más részeiben, Budapesten, valamint a megyei jogú városokban elkezdődött egy fejlődési folyamat: új munkahelyeket hoztak létre, infrastrukturális fejlesztések mentek végbe. Nálunk ekkor vette kezdetét két szakaszban a délszláv háború, ezért a konfliktus közelsége miatt elmaradtak a beruházások. Ezt követően 2006 után jött a világgazdasági válság, ezért nem jutott forrás fejlesztésére, majd 2010-ben kezdődhetett el a térség felzárkóztatása. Ennek egyik szelete a most elkezdődött déli elkerülő út megépítése, amely már régóta tervben volt – tette hozzá Zsigó Róbert. 

 

A munkák szempontjából a legjobban a Baja déli elkerülő megépítése áll 

A területelőkészítési munkák a múlt hét végén a geodéziai és lőszermentesítési munkákkal megkezdődtek, a héten pedig elindult a régészeti feltárás is. Eredményes kivitelezői közbeszerzési eljárást feltételezve a kiviteli tervek, valamint a kivitelezési feladatok ellátására a vállalkozási szerződés megkötése tervezetten az idei év második negyedév végéig megtörténik.

A tervezett beruházást Baja várostól délre, közel négy kilométer hosszan 2x1 forgalmi sávos szakaszon építik meg.

A nyomvonal szerint az elkerülő út kezdőszelvénye Baja város belterületi szakasz határán az 5501 jelű Bokodi út csomópontjában található, ahol körforgalmú csomópontot alakítanak ki. Körforgalom épül az 5506-os jelű Vaskúti út keresztezésében és ennek közelében oldalanként 1-1 tengelysúly-mérőhelyet is kialakítanak.

 

A szakasz végszelvénye az 51. számú főút 165+030 kilométer szelvényében található, ahol szintén egy körforgalmú csomópont kialakítása a feladat.

Az elkerülő úttal párhuzamosan kerékpárút nem épül. A keresztező utak körforgalmú csomópontjaiban a kerékpárutak, illetve gyalog és kerékpárutak átvezetésre kerülnek. A szakaszon két normál, szintbeni csomópont is létesül szervízutak és földutak csatlakoztatására.

A NIF Zrt. szintén feladta már a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárást az 51-es számú főút Kalocsa – M9 gyorsforgalmi út közötti, valamint a Kalocsa belterületi szakasz fejlesztés előkészítése elnevezésű projektre. A főpálya mellett kerékpárút új nyomvonalon 16,5 kilométer hosszú szakaszon épül, valamint 8 kilométer hosszon a kerékpárút meglévő nyomvonalát is felújítják, és így önálló 2x1 sávos kerékpárút jön létre.

 

Év végén indul meg a kivitelező kiválasztására vonatkozó feltételes eljárás az 55-ös számú főút Baja-Pörböly közötti szakasz fejlesztésénél, mely párhuzamos kerékpárút építést is magába foglal. 

 

A projekt tartalmazza az 51. sz. főút meglévő nyomvonalának az 51-es – 551-es számú főutak csomópontjától a Pörböly előtti vasúti keresztezésig tartó szakaszának burkolatmegerősítését 115 Kilonewton tengelyterhelésre, valamint egy kerékpárút megépítését Pörböly település lakott területi határáig.

 

A szakaszon a 4 darab Dunai ártéri híd felújításra kerül, ezen felül egy új kerékpáros híd létesül Baja belterületén a Duna-völgyi-főcsatorna felett, a Dózsa György úti – Kaszás utcai körforgalom után, ahol a kerékpáros forgalom átvezetésre kerül a csatorna árvízvédelmi töltésére.

A fejlesztés részét képezi a Bajai Türr István Duna-híd felújítása is, melyen a jelenlegi kialakítással áthalad a kerékpárút is. 

A tervezési munka folyamatban van. A környezetvédelmi engedély 2021. július vége óta rendelkezésre áll. Jelenleg az elkészült engedélyezési tervek NIF Zrt. általi bírálata van folyamatban. Az építési engedély tervezetten 2022 első negyedévében kerül megszerzésre, majd ezt követően a végleges kiviteli terveket várhatóan 2022 második negyedévében szállítja le a vállalkozó.

Előkészítés alatt álló projektek

 

Ezen projektek esetében előkészítési munkák folynak különböző fázisokban:

  • Az 51-es számú főút fejlesztése M9 gyorsforgalmi út-Baja között, Sükösd és Érsekcsanád elkerülő út építésének előkészítése
  • Bácsbokod, 5501 és 5505 jelű utak, körforgalmú csomópont
  • Baja észak-nyugati elkerülő út előkészítése
  • Az 51-es számú főút, Bátmonostor elkerülő szakasz
  • Az 51-es számú főút, Csátalja, Bem apó utcai szakasz új nyomvonalra történő áthelyezése és Damjanich utcai csomópont vízépítési terveinek felülvizsgálata
  • Baja – Sombor (Zombor) közötti határmenti kapcsolat fejlesztése
  • Hercegszántó-Backi Breg (Béreg) közúti határátkelő fejlesztése
  • Az 55-ös számú főút, Pörböly - Bátaszék közötti szakasz fejlesztése
  • Baja, 5501 jelű út és Nagy István utca, körforgalmú csomópont
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában