Galériával

2022.03.29. 06:55

Májusban nyit az érsekcsanádi mini bölcsőde

Mini bölcsődét avattak hétfő délután Érsekcsanádon. A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program több mint 78 millió forintos támogatásából jött létre a beruházás, amely a helyi óvoda szomszédságában épült meg. Az egy csoportos, hét, esetleg speciális körülmények fennállása esetén, nyolc kisgyermek ellátására alkalmas épület építésén túl a belső eszközök és a kinti játékok beszerzése is megtörtént.

Márton Anna

Balról jobbra: Felső Róbert, Zsigó Róbert és Vidákovits Arnold vágták át a szalagot Fotó: Márton Anna

– Ebben a projektben is megvalósult, hogy a tervezéstől a kivitelezésig, a műszaki ellenőri feladatok ellátásán keresztül minden tevékenységet helyi vállalkozások végeztek, így a projekt a helyi gazdaságfejlesztéshez is hozzájárult.  Tekintettel arra, hogy a mini bölcsőde és a védőnői szolgálat egy ingatlanon található, az óvoda mellett, így egy olyan települési központ jött létre az iskolától 200 méterre, ahol a szülők a kisgyermekeik ellátását egyben oldhatják meg egy kevésbé forgalmas úton. A működési engedély kiadása folyamatban van, a helyszíni szemle április 4-én lesz. A dolgozókat április 28-án vesszük fel, a pályáztatás folyamatban van. A tervezett indulás május másodikán lesz. Jelenleg a jelentkező gyermekeket várjuk a beíratásra – tájékoztatta portálunkat Felső Róbert polgármester. 

Hozzátette, hogy a  nagy problémát az jelenti, hogy őket a jogszabály azzal hogy a településen több mint 40 három év alatti gyermek van, kötelezte a mini bölcsőde létesítésére. 

– Már 110 három év alatti gyerekünk van. Felvenni csak olyan  gyereket jelent, ahol a szülők dolgoznak, nálunk viszont a szülők nagy része olyan nagycsaládos, ahol az anyuka otthon van, tehát nincs munkahelye. Azért szerveztük meg már most az átadást, mert szeretnénk felhívni a környező települések figyelmét, hogy ide fölvehetünk nem csak csanádi gyermekeket. Mivel Baján is van gond a bölcsődei férőhelyekkel, Sükösdön is telt ház van. Szerettük volna, hogy tudjanak róla a környéken mielőbb, hogy itt elkészült egy nagyon szép épület. Tehát várjuk a jelentkezéseket vidékről is – mondta a polgármester.

Május másodikán kezdi meg működését az érsekcsanádi mini bölcsőde. Felső Róbert polgármester köszöntőjében szólt az utóbbi négy év pályázatairól is, az aktuális projektekről. Kiemelte, hogy 1,3 milliárd forint érkezett a településre a különböző fejlesztések és pályázatok révén. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának Érsekcsanádon létesítendő beruházásával összesen közel két milliárd forintos fejlesztés érkezik a településre.

Zsigó Róbert köszöntőjében szólt arról, hogy a világ nagy városaiban kormányzati negyedek működnek, Érsekcsanádon pedig a gyereknegyed bővül és működik: a bölcsőde, az óvoda, a védőnői szolgálat révén.

– Családokért felelős államtitkárként az elmúlt években azt az ügyet próbáltuk megoldani, hogy egyre több anyuka tudjon elhelyezkedni dolgozni, hogy minden településen legyen vagy lehessen bölcsőde, amely megfelelő körülményeket biztosít a kisgyerekek számára. Ezért indult ez a bölcsőfejlesztési program, amelynek ez volt a célja. 

Az elmúlt esztendőben  a duplájára nőtt a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon, és négyszer annyi településen van ma bölcsőde, mint 2010-ben volt. 

Az előző fejlesztési ciklusban 172 milliárd forintot fordítottunk bölcsődefejlesztésre Magyarországon, és az előttünk álló ciklusban nagyjából 100 milliárd forintot szeretnénk erre fordítani, mert a családtámogatásoknak köszönhetően növekszik a születendő gyermekek száma, a gazdaságpolitikának köszönhetően növekszik a munkahelyek száma – fogalmazott Zsigó Róbert.

Hozzátette, hogy a kormány akár a Magyar Falu Programban, akár a Terület-és Településfejlesztési Operatív projektben támogatja a legkisebb településeket is. 
 

– Azt gondolom, hogy nagyon sok fejlesztés történt Érsekcsanádon és a környéken is. Erre a munkára közösen büszkék lehetünk. Én a továbbiakban is azért fogok dolgozni, hogy Érsekcsanádon is jó legyen élni, ha ebben a munkában szükség van rám, akkor a továbbiakban is számíthatnak rám. Megtisztelő önökkel és önökért dolgozni – zárta gondolatait a honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában