Nemzeti lovasprogram

2022.03.27. 19:55

Lovardák épülhetnek Kiskunmajsán

Az alapításának negyedszázados évfordulóját ünneplő Kiskunmajsai Lovas Klub vendége volt Dallos Gyula, a Kincsem – Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A nemrégiben megtartott lovasfórumon a magyar lovassport örökös bajnokával Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszélgetett.

Tapodi Kálmán

Rávai Attila (balról), a Kiskunmajsai Lovas Klub elnöke a fórumon. Fotó: Tapodi Kálmán

Az elmúlt 25 évben sokan segítették a lovas­klubot, amely rövid ideig a városi sportegyesület szakosztályaként működött, majd 1997-ben alakult önálló civil szervezetté. Az alapítókról sem feledkezett meg az est során Rávai Attila, a lovasklub elnöke, és külön köszöntötte Kiss Károlyt, a település első polgármesterét, aki lovas emberként szívügyének tekintette a bábáskodást a klub megszületésénél. Rávai Attila arról is szólt, hogy szeretnék egy nagyobb rendezvénnyel is megünnepelni a negyedszázados jubileumot, amire egy sikeres pályázat révén nyílik lehetőségük. 

– A Kincsem – Nemzeti Lovas Programnak a célja, hogy a nagyon sokszínű lovas kultúránkat egybe foglalja, egy nemzetet felemelő, összetartó és egy nemzetet mentálisan és fizikálisan egészségben tartó erővé. A ló által a lovaglás az eszköz az ember nevelésében, amely a tevékenység által megérinti a testet és a lelket – mondta többi között Dallos Gyula. Kifejtette: a legfontosabb célja a programnak az infrastrukturális beruházások elindítása. 

– A kormány támogatásával ötmilliárd forint jut erre a célra, ami azt jelenti, hogy ezzel sok száz lovarda épülhet vidéken – hangsúlyozta Dallos Gyula, aki úgy vélekedett: a fedett lovarda lehet a kistelepülések tornaterme, ami multifunkcionális, ahol lovagoltathatnak vagy akár falunapot is tarthatnak. Hangsúlyozta a magyar lótenyésztés fontosságát, hiszen valamikor az ország Európa legnagyobb lóexportőre volt, és most adottak ehhez a lehetőségeink. 

Dallos Gyula a legfontosabb célok között említette a fiatalok számára a lovas kultúra oktatását, a lovas versenysport erősítését, valamint a terápiás lovagoltatás szerepét. 

 

– Az Antall-kormány idején volt tornateremprogram, amikor több mint ötszáz tornaterem épült négy esztendő alatt. Most volt az uszodaprogram és következik a lovardaprogram. Számításunk szerint kormányzati támogatással az első gyors ütemben négy-ötszáz fedett lovarda épülhet, ami alapfeltétele az oktatásnak. Elkezdődött a lovas tanárok képzése, ami szintén nagyon fontos eleme a programnak – mondta Lezsák Sándor, aki hozzátette: a lovaspolgárőr-képzés is kiteljesedhet. Elhangzott: a lovasoktatás hamarosan a kiskunmajsai Tomori gimnáziumban is megkezdődhet.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában