Galériával

2022.03.25. 20:05

Korszerű tálalókonyhát alakítottak ki Halason, a Dékáni-technikumban

Elkészült az új tálalókonyha a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumban, a beruházás nettó 3,6 millió forintba került, amit a halasi önkormányzat saját forrásból finanszírozott, a Költségvetési Intézmények Gazdasági Szervezete (KIGSZ) fogja működtetni.

Pozsgai Ákos

Az újonnan kialakított tálalókonyhán három fős személyzet látja el a feladatokat. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Az elkészült tálalókonyha bemutatásán részt vett Bányai Gábor országgyűlési képviselő is, aki Fülöp Róbert polgármester és Stírné Prikidánovics Tímea, a Költségvetési Intézmények Gazdasági Szervezete (KIGSZ) igazgatója kíséretében látogatta meg az új beruházást.

 

A konyha kialakítását a szakképzési centrum vállalta, amely az iskola Dob utcai bejárata felől közelíthető meg. A szigorú előírásoknak megfelelő berendezések beszerzését a KIGSZ vállalta. 

A nagy értékű berendezések közé tartozó bútorok, a melegen tartó pult, rozsdamentes konyhai eszközök, villanytűzhely, mikro és egyéb berendezések 1,5 millió forintba kerültek. 

A kisebb értékű konyhai felszerelések, étkészletek, poharak, evőeszközök és tálalóeszközök 2,1 millió forintba kerültek.

 

A napi 80-100 fő adag étel kiosztására tervezett tálaló konyhán a ténylegesen étkeztetett diákok száma 130-160 fő között mozog naponta és ez az adagszám várhatóan a 2022/2023-as tanévben tovább fog emelkedni. A vendégétkező pedagógusok száma 15 fő naponta.

Megújult és modern eszközökkel szerelték fel a tálalókonyhát. Fotó: Pozsgai Ákos

Az újonnan kialakított tálalókonyhán három fős személyzet látja el a feladatokat, egy főt intézményi átszervezéssel csoportosított át a KIGSZ és további két új, egy négy és egy hatórás munkahelyet hozott létre az önkormányzati intézmény. A tálalókonyha és a hozzátartozó ebédlő a közétkeztetés mellett egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz.

Az elmúlt években több jelentős fejlesztés valósult meg a halasi önkormányzat többi főzőkonyháján is. Fejlesztették a Kuruc vitézek téri főzőkonyhát fejlesztették, tízmillió forint értékben újult meg a konyha eszközállománya, új üstökre és sütőkre cserélték a három évtizede használatban lévőket, majd az épületet is felújították helyi vállalkozók segítségével, az önkormányzat által biztosított forrásból. Lecserélték az elektromos hálózatot, a víz- és szennyvízvezetékeket, valamint új burkolatot kapott a főzőtér.

 

Teljesen megújult és modern eszközökkel szerelték fel a Bernáth Lajos Kollégium konyháját, amelyet a város előtt visszavett korábbi üzemeltetőjétől. 

Az 50 milliós beruházásnak köszönhetően akár ezer főre is tudnak főzni. 

Nemcsak főző, hanem tálalókonyha is működik a kollégiumban, ami az ott lakó gyermekeken kívül a Fazekas Mihály Általános Iskola diákjait és pedagógusait is ellátja, de részt vesznek a pirtói szociális étkeztetésben is.

 

Rendkívüli ülésen döntött a kiskunhalasi képviselő-testület arról, hogy az önkormányzat részt vesz a nemzetgazdasági miniszter által az önkormányzati étkeztetési fejlesztések támogatására hirdetett pályázaton, amin 

tizenöt millió forintos támogatást nyert el a város a Lomb utcai önkormányzati főzőkonyha korszerűsítésére, ahol új, diétás konyhát alakítottak ki. 

A pályázat legfőbb célja az önkormányzati tulajdonú, fenntartású és működtetésű bölcsődei vagy óvodai gyermekétkeztetést szolgáló konyhák kapacitásbővítése, infrastrukturális fejlesztése volt. Lehetőséget biztosított továbbá a korszerű táplálkozást segítő technológia kialakítására és eszközbeszerzésre is, tekintettel a modern táplálkozást segítő eszközök, gépek költségeire. A pályázat önerejét, közel ötmillió forintot a város költségvetésének terhére biztosította az önkormányzat.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában