Galériával

2022.03.03. 06:50

Kétmilliárd forintba kerülhet a kecskeméti felüljáró felújítása

Lezárult a kecskeméti, Halasi úti felüljáró felújítására kiírt közbeszerzési eljárás. A Magyar Közút a kivitelezővel feltételes szerződést írt alá, ami azt jelenti, hogy csak akkor lép hatályba, ha biztosított a forrás a kivitelezésre. A tenderen az erdőkertesi Egomax Építőipari Kft. nyert 2,16 milliárd forintos ajánlatával.

Hraskó István

Ha lesz rá pénz, akkor az erdőkertesi Egomax Építőipari Kft. újíthatja fel a felüljárót Fotó: Hraskó István

2017 februárjában írtunk először az 1980–82 között épült felüljáró rossz műszaki állapotáról. Akkor szalagokkal zárták le a híd alatti területet, egyúttal táblákat is kihelyeztek, miszerint „A híd alatt tartózkodni tilos és életveszélyes”. A Magyar Közút akkor azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy a független hídszakértővel 2016-ban készíttetett fővizsgálati szakvélemény szerint a híd felújítása szükségszerű, ugyanakkor a műszaki állapot súlykorlátozást, forgalmisáv-szűkítést, lezárást még nem igényel.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a hídon lévő tartókból, konzolokból és az előregyártott szegélyelemekből betondarabok hullhatnak a híd alatti területre, és már ekkor kilátásba helyezték a terület komolyabb elkorlátozását.

2017 decemberében már szükségessé is vált az egyik szélső forgalmi sáv lezárása a műszaki állapot felgyorsult romlása miatt, emellett kihelyezték a felüljáró alatti területet lezáró kerítéseket, ezek máig ott vannak.

 

2018 augusztusában a Magyar Közút azt közölte, a teljes körű felújítási munka becsült költsége mintegy 1,3 milliárd forint, a szükséges tervek készítése folyamatban van, a felújításig a híd állagmegóvása és a közlekedésbiztonság fenntartása érdekében elvégzik az olyan beavatkozásokat, melyek a híd biztonságos használatához szükségesek. Időközben valóban voltak kisebb-nagyobb felújítások, de a korrózió nyomai már egyre több helyen láthatóak a hídon, és jelenleg is le van zárva a városba befelé vezető oldalon a külső sáv.

Időközben eredményesen lezárult az a feltételes közbeszerzési eljárás, melynek keretében a Magyar Közút Zrt. összesen tíz közúti híd felújítására vagy építésére kért ajánlatokat, köztük a Halasi úti felüljáróra is. Ennél a nyertes ajánlatot az említett erdőkertesi Egomax Kft. tette.

– Társaságunk a kivitelezővel feltételes szerződést írt alá, ami azt jelenti, hogy az csak a forrásbiztosítást követően léptethető hatályba. A kivitelezés tényleges kezdetéről is csak a források rendelkezésre állása esetén tudunk információt nyújtani. A tervek szerint a szerződés hatályba léptetését követően a kivitelező 15 hídgerenda cseréjét, a szélső tartók felett új pályalemez építését, új kereszttartók beépítését és ezzel együtt a híd teljes körű felújítását is elvégzi. A munkálatok alatt várható majd sávlezárás és sebességkorlátozás, ezek pontos rendjéről is csak a munkálatok tényleges kezdetekor tudunk részletesebb információkat adni – nyilatkozta hírportálunk megkeresésére Pécsi Norbert Sándor, a Közút kommunikációs osztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában