Fejlesztés

2022.03.24. 17:25

Két beruházást is átadtak a kiskőrösi járásban

Kecelen a Csendes Ősz Idősek Otthonának a bővítését fejezték be, Akasztón pedig átadták a felújított óvodát és az új bölcsődét.

Barta Zsolt

Bányai Gábor országgyűlési képviselő adta át a Csendes Ősz Idősek Otthona új szárnyát. Fotó: Barta Zsolt

Kecelen befejeződött az idősek otthonának bővítése. Ennek keretében az utcafronton lévő, százéves, funkcióváltás miatt többször átépített, állagában sem megfelelő épületet elbontották, és helyére egy korszerű, akadálymentes nappali ellátó és szociális étkező épület került. Ennek avatása történt meg kedden. Az átadáson Haszilló Ferenc polgármester, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, valamint Mák Kornél, a megyei önkormányzat alelnöke is beszédeket mondtak. 

 

A polgármester az ünneplők figyelmét arra hívta fel, hogy a megyei TOP-os projekt a kelleténél tovább tartott. A pályázat benyújtása 2016-ban történt meg. A beruházásra 180 millió forint támogatást ítéltek meg, a kiviteli terv többször átdolgozásra került. Úgy tűnt, hogy a pályázat benyújtása óta megemelkedett építőipari árak következtében a kivitelezést nem tudják megkezdeni. Ez az időszak elhúzódott egészen 2020 áprilisáig. Végül a teljes költség 280 millió forint volt. 

Az önkormányzat részéről 43 millió forint saját forrásra volt szükség, a további hiányzó 30 millió forint önerőt a Kecel Időseiért Közalapítvány vissza nem térítendő támogatásként biztosította az önkormányzat számára. 

 

A kormány pedig 27 milliót adott többlettámogatásként. 

 

Az új szárny berendezésére a város még 10 milliót költött. Bányai Gábor országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy egyszer mindannyian idősek leszünk. Készülni kell az időskorra.

– Ez az intézmény azokat segíti, akik a mi szüleink és nagyszüleink. Amikor a megyei önkormányzatnál a Településfejlesztési Operatív Programot tervezték, akkor a legfontosabb szempont az volt, hogy a helyi közösség mit akar megvalósítani. A mostani TOP-os program segítségével a megye minden egyes közössége megvalósíthatta igényeit 

– mondta végül az országgyűlési képviselő.
 

Új óvodát adtak át a gyerekek és a szüleik örömére

 

A keceli átadóval egy időben Akasztón Font Sándor országgyűlési képviselő adta át az új óvodát a gyerekek és a szülők örömére. Hangsúlyozta, hogy komoly problémát jelentett az áremelkedés, de ezt sikerült áthidalni. A kormány ugyanis elkötelezett a gyermekes családok támogatása iránt, ezért is egészítette ki az eredeti pályázati összeget. Majd kitért arra, hogy a Magyar Falu Program keretében segíti a kormány az olyan kistelepüléseket, mint Akasztó. 

Suhajda Antal polgármester elmondta, hogy a minibölcsődére, illetve a 125 fős óvodára adták be a TOP-os rendszerhez a pályázatokat. A két intézményre összesen 234 millió forintos támogatást kaptak, a település pedig 34 millió forintos önrészt vállalt annak érekében, hogy megépülhessen az a bölcsőde-óvoda épületegyüttes, amire évtizedeket vártak az akasztóiak. 

Az óvodában 125 gyermeket nevelnek, de ezt 25 fővel lehet növelni, mondta a polgármester.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában