Duális oktatás

2022.03.28. 06:55

Jövőbiztos oktatási eszközökkel is ismerkedtek a kalocsai konferencián

A Bajai Szakképzési Centrum (BSZC) Kalocsai Dózsa György Technikuma és Kollégiumában múlt héten tartottak szakmai konferenciát, amelyen a duális képzések új technológiai lehetőségeit demonstrálták. A bemutató és a hozzá kapcsolódó előadások egyszerre szóltak a szakképző intézményeknek és a duális oktatásban részt vevő partnercégeknek.

Gábor János

Modern technológiai eszközök és szoftverek bemutatója kísérte a konferenciát Fotó: Gábor János

A Dózsa iskolában tartott találkozón olyan oktatási szakemberek és vállalkozók jelentek meg, akik egymást erősítve készülnek a jövő kihívásaira, köztük arra, hogy a gazdaság ne maradjon szakember-utánpótlás nélkül. A középiskola dísztermét egy teljes tanítási napra átengedték a robotkaroknak, szakmai szoftvereknek és egyéb interaktív standoknak, valamint a szakmai prezentációknak. 

 

Valterné Pataki Gabriella, a BSZC főigazgatója hírportálunk kérdésére kifejtette: a szakképzési törvény változása rengeteg lehetőséget nyitott meg a szakmaszerzésre készülők előtt, ezért a maga részéről rugalmas tanulási megoldásokról, például orientációs évfolyamokról és műhelyiskolai módszerekről beszélt a résztvevőknek. Utóbbira pont a Dózsa technikumból hozott követendő példát, amelynek legfontosabb küldetése a lemorzsolódással vagy tanulási hátrányokkal veszélyeztetett tanulók felkarolása. 

Hozzátette: őszintén reméli, hogy a konferenciával sikerül szorosabbra fűzni a szakmai partnerek és az intézmények közötti kapcsolatot is. 

– Egy olyan gépipari műhely keresett meg bennünket, amelyik innovatív módon segíti a tanműhelyek eszközökkel történő felszerelését, illetve egyáltalán az optimális eszközszerkezet kialakítását – mondta kérdésünkre a BSZC kancellárja. Virág Tibor hozzátette: bár a napi politika megkérdőjelezi a paksi erőműfejlesztés folytatását, az intézmény hisz benne, és abban is, hogy Tolna mellett Bács-Kiskun megyéből ugyancsak lesz szükség szakemberekre. 

– A konferenciával szerettünk volna szakmai segítséget kapni ahhoz, hogy hogyan kell egy abszolút kurrens tanműhelyt felépíteni, másrészt pedig a környékbeli vállalkozásokkal, mint szakmai partnerekkel is szeretnénk ilyen módon kapcsolatot ápolni. Egy program hivatalos része értékes, de az azt követő beszélgetések sokszor még hasznosabbak – vélekedett. 

 

A szakember emlékeztetett: duális képzésben a gyakorlati oktatás túlnyomó része élő vállalkozásoknál történik, de a tanulóknak ettől még az intézményekben kell letenniük az ágazati alapvizsgát, így értelemszerű, hogy az iskoláknak rendelkezniük kell legalább a kollokváláshoz szükséges eszközökkel. Bár ezt az igényt kiszolgálják, arra is ügyelnek, hogy folyamatosan frissítsék a gépparkot, és a beszerzéseken, ha nem is ipari volumenre tervezett, de mindenképpen világszínvonalú eszközökre akarnak szert tenni – tette hozzá. 

 

A korszerűsítéseket rendre saját forrásból fedezi a szakképzési centrum, de rendszeresen vannak pályázati lehetőségeik – igaz, újabbak kiírására a kancellár szerint most várni kell 2023-ig. Ahhoz mindenesetre kétség sem fér, hogy korszerűsíteni kell, és ez nem ritkán kínálkozó lehetőségeken múlik. A Dózsa VR-hegesztőszimulátorát például éppen egy beérkezett ajánlat nyomán vették meg, és évek óta nagy hasznát veszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában