Családi nap

2022.03.18. 13:55

Jó példát mutatnak a kecskeméti kortárs segítők

A Hírös Kortárs Egyesület fia­tal önkéntesei különböző programokkal jó példákat mutattak cigány gyerekeknek és szüleiknek a Mezei Utcai Közösségi Házban. A Nekem hidd el, én megcsináltam című családi napon arra is megoldást kínáltak, hogy nehezebb élethelyzetekből hogyan lehet kiutat találni.

Sebestyén Hajnalka

Sikeresen működik a Hírös Kortárs Egyesület a közösségi házban Fotó: Sebestyén Hajnalka

Sikeresen működik a Hírös Kortárs Egyesület, mely középiskolás önkéntesekkel próbál segíteni a nehéz élethelyzetben lévő fiataloknak. A bajba jutott diákok sokkal előbb nyílnak meg saját korosztályuknak, mint a szülőknek vagy tanároknak. Jobban elfogadják a tanácsot tőlük. Erre a rendkívül összetett, de annál fontosabb feladatra hónapokon át képzik a kortárs segítőket, hogy minden helyzetben tudjanak majd irányt mutatni, megoldást nyújtani. 
Az önkéntes diákok elsősorban a saját iskolájukban nyújtanak segítséget, de több alkalommal már tematikus, külsős rendezvényeken is képviselték az egyesületet. 

A napokban a kecskeméti Mezei Utcai Közösségi Házban jártak, ahol az egyesület Nekem hidd el, én megcsináltam címmel tartott családi napot. A rendezvényre a környéken élő cigány és nem cigány családokat hívták meg, akik különböző programokon vehettek részt az önkéntesek irányításával. A rendezvény lebonyolításában az épületben működő Biztos Kezdet Gyerekház vezetője, Oláh Anna és munkatársa, Ralf Andrea is aktívan segített. 


Az egyesület két vezetője, Tót Szilvia és Kesjár Attila elmondta: a program célja az volt, hogy a résztvevők felismerjék, a nehezebb élethelyzetekből is lehet kiutat találni. A programok hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekek és szüleik magatartása pozitív irányban változzon, nőjön a tolerancia­szintjük, ezáltal a későbbiekben csökkenjenek a konfliktusaik. Mindezek mellett a programok irányt mutattak a szabadidő hasznos eltöltéséhez is. 


Az egyik állomáson karkötőt készítettek, mely munkálatokba néhány édesapa is örömmel bekapcsolódott. Népszerű volt a levendulabatyu készítése minden korosztály körében. Köztudott, hogy a levendula illata nyugalmat áraszt, a békesség érzetét kelti. 

A pályaorientációs teremben a kandós önkéntesek „Miért érdemes tanulni?, Mit érdemes tanulni?” és még hasonló kérdésekre adtak választ az érdeklődőknek. A diá­kok saját élményeiket mesélték el. Szó esett a szakma szeretetéről, a nehéz pillanatokról, az örömökről. 
 

A bűnmegelőzési helyszínből három volt. A részegszemüveg-pályán ki lehetett próbálni, hogy tudatmódosító szer hatása alatt hogyan működik a koordinációs képesség, ami a térbeli eligazodáshoz szükséges. 

Nagyon kedvelt volt ez a helyszín, hiszen tanulságos „józan ésszel” megtapasztalni, hogyan működnénk valamely szer hatása alatt.

 A „Mit tennél?” helyszínen veszélyes élethelyzetekben készült képek bemutatásával indítottak beszélgetést a kortárs segítők. Megbeszélték, mi a veszélyes abban a helyzetben. Hogyan lehet elkerülni egy ilyet. Ha megtörténik, mi az, amit megoldásként meg tudunk tenni. 


A harmadik bűnmegelőzési helyszín a „Játszótársam mondd akarsz-e lenni?” címet kapta, ahol élménypedagógiai játékok várták a családokat. A komfortzónából való kilépés mindig tanulságos, és az életben előforduló váratlan helyzetekben segíthet a megoldások könnyebb meg­találásában. 


A családok nemcsak hasznos tapasztalatra tehettek szert a nap folyamán, de ajándékokat is kaptak. A tombolasorsoláson 30 darab különböző értékű ajándékot sorsoltak ki. A fődíj egy tablet volt. A finom falatok sem hiányoztak, Oláh Anna – az egyesület által bevásárolt hozzá­valókból – cigány pörköltet főzött. Az ebéd után az édesanyák által felajánlott finom sütemények elfogyasztásával zárult a tartalmas nap. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában