Galériával

2022.03.08. 13:55

Hallgatók gyakorlati helye lesz a kecskeméti Katona József Könyvtár

Együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár kedden a könyvtárban. A partnerség jegyében a bibliotéka gyakorlati helyet kínál az egyetem informatikus könyvtáros képzésben részt vevő hallgatóinak. Ez egyben első lépése egy kihelyezett tanszék alapításának Kecskeméten.

Horváth Péter

Balról: Bujdosóné dr. Dani Erzsébet könyvtár igazgató, Prof. dr. Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, önkormányzati képviselőjelölt. Fotó: Bús Csaba

A sajtótájékoztatón Bujdosóné dr. Dani Erzsébet könyvtár igazgató, egyben a Debreceni Egyetem Könyvtár- és Információtudományi Tanszékének vezetője köszöntötte a feleket. Reményét fejezte ki, hogy az itt gyakorlati idejüket töltő fiatal kollégák közül többeket megragad a város bája és a könyvtárban helyezkednek majd el. A hallgatói mobilitást elősegítendő a könyvtár vendégszobát alakít ki a lakhatás megoldása érdekében. Elmondta, hogy a nyári gyakorlaton már több hallgatót várnak Kecskemétre és évközi gyakorlatra is lehetőséget biztosítanak. 

 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere  örömét fejezte ki, hogy egy komoly tradíciókkal rendelkező egyetem jelent meg a megyeszékhelyen, ami a város felsőoktatási portfóliójának újabb elemét jelenti. Ezzel a bölcsészettudományi képzés kínálata is szélesedik.

 

Prof. dr. Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar dékánja elmondta, hogy az első megbeszélésre októberben került sor a városvezetéssel és már akkor világossá vált, hogy hasonlóak az elképzelések. Mint fogalmazott, a 40 ezer hallgatóval rendelkező felsőoktatási intézmény egyik erőssége az informatikus könyvtáros szak. Mivel Dani Erzsébet könyvtárigazgató egyben a tanszék vezetője is Debrecenben, adta magát az együttműködés lehetősége. Ez jó lehetőség arra, hogy a gyakorlat felé mozduljon el a bölcsész képzés. Kihangsúlyozta, hogy szeretnék tovább mélyíteni a kapcsolatot a Neumann János Egyetemmel: hosszú távú tervük, hogy kihelyezett szakirányú továbbképzést indítsanak az informatikus könyvtáros szakterületen (a megállapodás ennek első lépése), valamint kommunikáció alapszakot akkreditálnának a városba. 

 

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, önkormányzati képviselőjelölt elmondta, hogy 15 évvel ezelőtt nagy változás indult el Kecskeméten, megjelent a gépipar és a nehézipar, ezzel párhuzamosan megerősödött az ipari és reál képzés. Már akkor felismerték, hogy szükséges a humán terület fejlesztése is azért, hogy ne legyen féloldalas a város növekedése. Az együttműködési megállapodással ez új lendületet vett, lehetővé teszi, hogy ne csak a reál területen tanulni, majd elhelyezkedni vágyó fiatalok találják meg a városban a karrierlehetőséget, hanem a humán érdeklődésűek is. 


A tájékoztatók elhangzása után a felek aláírták az együttműködésről szóló dokumentumot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában