Önzetlenség

2022.03.03. 15:05

Háborús menekülteket fogadott be Dusnok, szomorú élettörténetekkel ismerkednek

A legtöbb menekült Kárpátaljáról, Beregből, Beregsurányból, Újlakról érkezett a településre néhány nappal ezelőtt – tudtuk meg Mindszenti István polgármestertől. Az érkezők közül mindenki beszél magyarul. Egy dusnoki kötődésű vállalkozó szervezte meg az útjukat a határtól.

Márton Anna

Kárpátaljáról, Beregből, Beregsurányból és Újlakról is érkeztek menekültek.

– A vállalkozó amikor hallotta, hogy milyen anomáliák vannak a határon, bérelt három mikrobuszt és elment a határhoz, a Tiszadobi Határátkelőhöz. Az út szélén valóban nagyon sok gyerek és édesanya volt, onnan összegyűjtötte a menekülteket. Sokan mindenüket hátrahagyták és pénz nélkül keltek útra. Összesen 28 gyermeket és 17 felnőttet hozott el, akik jelenleg is itt vannak Dusnokon, a zarándokházban helyeztük el őket – mondta hírportálunknak a polgármester. 

Nagyon sok felajánlást kaptak a lakosságtól, összefogott a település a menekültek ügyében. Többen jelentkeztek önkéntes munkára is, három óránként váltják egymást a segítők. A menekültek között van két kismama, három csecsemő és több kisgyerek is.

A kárpátaljai rászorulókról a helyi önkormányzat gondoskodik, napi három étkezést biztosítanak a művelődési házban számukra. A gyerekeknek programokat szerveznek, napközben többször is a játszótérre kísérik és felügyelik őket. 

 

A Kalocsai Kézilabda Egyesület is többek között jelezte segítő szándékát a polgármesternek. 

– Szombat este elviszik őket Kalocsára egy kézilabda meccsre és megvendégelik őket, majd vissza utaztatják a menekülteket Dusnokra. Nagyon sokan próbálnak programokat szervezni nekik. Ezen felül jövő héten intézik Szegeden az igazolványaikat is. Néhány férfi is eljött a nőkkel és a gyerekekkel, ők már elkezdtek dolgozni helyi vállalkozásoknál, mert nem szeretnének a falu terhére lenni – tudtuk meg a polgármestertől. 

– Csütörtök délelőtt Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselőnk is hozott adományokat, gyerekjátékokat, tisztálkodási szereket, édességet, élelmiszereket. Megnézte a szálláshelyüket és beszélgetett a háborús menekültekkel. Nagyon sokan stresszes állapotban jöttek el. Otthon kellett hagyniuk férjüket, nagyobb fiaikat. Egyikük elmesélte, hogy a férje éppen a munkából jött haza, de be sem tudott menni a lakásba, mert jött a teherautó és elvitték a háborúba. Már csak az ablakból integettek egymásnak. Nagyon szomorú élethelyzetek és történetek vannak – zárta gondolatait Mindszenti István polgármester.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában