Fejlesztések

2022.03.30. 19:55

Gyorsabban el lehet majd jutni Helvéciáról Kecskemétre

Hosszú évek álma válhat valóra: Helvécia és Kecskemét között végig leaszfaltozzák a Kiskőrösi utat. Helvécia nagyközség jelentős támogatást nyert a külterületi út fejlesztésére. A jó hírt szerdán osztották meg.

Sebestyén Hajnalka

Helvécia jelentős támogatást nyert a külterületi út fejlesztésére – a jó hírt szerdán közölték Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Három külterületi utat fejlesztenek a következő hónapokban Helvécián. Az egyik, a legjelentősebb a nagyközséget Kecskeméttel összekötő Kiskőrösi út, melynek egy része már aszfaltozott korábbi pályázatok jóvoltából. A másik fejlesztés a Köcsög csárda útját, a harmadik a Jusztin dűlőt érinti. Mindezek 478 millió forintos összköltséget jelentenek Helvéciának, melyhez a Vidékfejlesztési Program keretében 300 millió forintot nyertek el, a többit saját forrásból biztosítják. 

 

A pályázati sikerről szerdán délután tartottak sajtótájékoztatót a polgármesteri hivatalban, majd a jelenlévő vendégekkel közösen megtekintették az érintett területet. Balogh Károly, Helvécia polgármestere mindenkinek köszönetét fejezte ki, aki hozzájárult e régi álmuk megvalósulásához. A Kiskőrösi út mindig is fontos útvonal volt, 1800-as évek végén is már ezen az úton jártak be a kecskeméti piacra a telepesek, később pedig hadiútvonal volt. 

Helvécián egyre többen élnek, a lakosság száma már meghaladta az 5000 főt. 

A helyi és átmenő forgalmat egyre kevésbé bírják a meglévő utak, így nagyon fontos, hogy fejlesszék ezt a külterületi utat, mely Kecskeméten, a Kiskőrösi út-Bajnok utca csomópontba torkollna be. Ezáltal a település központjából rövidebb úton érhető majd el Kecskemét. Amint megépül, kiváló levezető út lesz, ehhez jön még a Köcsög csárda útja és a Jusztin sor, melyek tovább segítik, hogy a forgalom egyenletesebbé váljon. Mentesítve ezzel a kecskeméti és ballószögi forgalmat is.

Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, mennyire fontos az úthálózat fejlesztése, ezen belül is a külterületi utaké. 150 milliárd forintot fordítottak erre az elmúlt időszakban, ebből csak Helvéciára 300 millió jutott, mely öt kilométeres szakasz szilárd burkolattal való ellátásához járul hozzá.

Kerényi János országgyűlési képviselő úgy véli ez az útépítés is hozzájárul, hogy még élhetőbbé váljon a település. Eddig úgy tartották Dunántúlon jobbak az utak, de ha így haladnak, hamarosan már Bács-Kiskun megye is felzárkózhat.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszönetét fejezte ki Helvéciának a kitartásáért, hiszen már évek óta tervezték ezen út aszfaltozását. Kecskeméten pedig már megkezdték a Kiskőrösi útnál az új csomópont megtervezését, hiszen ez is elengedhetetlen a zökkenőmentes közlekedésért.

Három külterületi utat is fejlesztenek Helvécián a következő hónapokban Fotó: Bús Csaba

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere úgy véli, egy település fejlettségét nagyban mutatja az úthálózata. E téren Kecskemét és a környező települések egymásra vannak utalva, segíteniük kell egymást.


Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke üdvözölte a jövőbemutató fejlesztéseket, melyen már évek óta dolgozott Helvécia. Bízik benne, hogy a megyei önkormányzat a jövőben további pályázati támogatásokkal járulhat majd hozzá a nagyközség fejlődéséhez.


Végül Madari Örs, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal osztályvezetője, és Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere gratulált a fejlesztéshez. Somogyi Lajos megosztotta saját településének sikereit is, hiszen az elmúlt időszakban Ballószögön is több út megújult. Jelenleg pedig bíznak benne, hogy Ballószög és Helvécia közötti külterületi Határ út is pályázati pénzből szilárd burkolatúvá válhat a közeljövőben.
 

A köszöntőket állófogadás követte, majd a jelenlévők együtt mentek ki az útfejlesztések helyszínére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában