Galériával

2022.03.26. 06:50

Felavatták az új, Dr. Sebestyén László Egészségügyi Központot Jakabszálláson

Névadó ünnepséggel egybekötve avatták fel péntek délután Jakabszálláson az új, Dr. Sebestyén László Egészségügyi Központot. A rendezvényen adták át a polgármesteri elismeréseket is az egészségügyben dolgozók számára.

Sebestyén Hajnalka

Mindazok vágták át a szalagot, akik részesei voltak annak, hogy elkészülhetett az épület. Fotó: Bús Csaba

Gyönyörű napsütésben, az új egészségügyi központ udvarán tartották meg az avatási ünnepséget. Az önkormányzat 120 millió forint uniós támogatás, a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével alakíthatta ki a modern és minden igényt kielégítő komplex egészségügyi intézményt. Az épületben két háziorvosi rendelő kapott helyet közös váróhelyiséggel, valamint egy védőnői szolgálat, amely külön bejáraton keresztül érhető el. A beruházással egyben számos parkolóhely is létesült az udvarban. 


A rendezvényen elsőként Szabó György Róbert polgármester mondott ünnepi beszédet.


– Ezen beruházásunk története 2017-ig nyúlik vissza. Az első elképzelésünk az volt, hogy a 2. számú háziorvosi rendelőt és a fogorvosi rendelőt korszerűsítjük, melyre nyertünk 40 millió forintot. Az élet azonban úgy hozta, reagálva a helyi igényekre, hogy végül ezt a másik orvosi rendelőnek és szolgálati lakásnak helyet adó épületet korszerűsítettük, energetikailag modernizáltuk. Így immár egy helyen érhető el mindkét háziorvosi rendelés, a védőnői szolgálattal együtt. Végül ugyanis nem 40, hanem 120 millió forint támogatást sikerült elnyernünk – hangsúlyozta Szabó György Róbert, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ma felavathatták az új egészségügyi központot. 


A köszöntő után Szabó György Róbert átadta az idei polgármesteri elismeréseket Lezsák Sándorral, a térség országgyűlési képviselőjével, az Országgyűlés alelnökével együtt. A díjat öt egészségügyben dolgozó jakabszállási hölgy vehette át.


Sinkó Brigitta évek óta jakabszállásiként Kecskeméten, a megyei kórházban dolgozva segíti a helyi hozzátartozók kapcsolattartását a bent fekvő betegekkel. A pandémiás lezárások idején csomagot, ruhát és jó szót közvetített a hozzátartozók és a betegek között. Sajnos számos alkalommal a család és a rokonok helyett is Brigitta kísérte el a jakabszállási lakost utolsó útján, perceiben. Jakabszállásiként a közösségért cselekszik nap mint nap. 


Szabóné Varga Beáta hosszú évek óta házi gondozóként segíti a jakabszállási emberek mindennapjait. Intézi a házi vérvételeket, a sebkötözéseket, a házi gyógytornákat és az emberek ügyes-bajos dolgait. Betti csendes eminenciásként a háttérben tesz hozzá munkaidő után, esténként és hétvégeként is a jakabszállási egészségügyi és szociális ellátásokhoz. Jakabszállásiként a közösségért cselekszik nap mint nap. 


Dr. Ágó Zsuzsanna, Dr. Czakó Szilvia és Nagy Gabriella mind a járvány leküzdésében, a védekezés megszervezésében, mind a napi feladatok zökkenőmentes ellátásában tevékenyen részt vettek az elmúlt években. 

 

 


A díjátadás után következett a névadó ünnepség. Az új egészségügyi központot a település korábbi háziorvosáról, dr. Sebestyén Lászlóról nevezték el, aki közel négy évtizeden át dolgozott a jakabiak egészsége érdekében. 


Dr. Sebestyén László 1966 októberében pályakezdőként lett Jakabszállás orvosa és hivatását haláláig betöltötte. A kiterjedt tanyavilág embert próbáló feladatot jelenthetett számára. Évtizedekig működtette egyedül, felesége segítségével a kézi gyógyszertárat, hogy ezzel is a betegek helyzetét könnyítse, és a mielőbbi gyógyulásokat segítse elő. 


Már a községbe kerülésétől kezdve aktívan bekapcsolódott a helyi közéletbe. Tanácstag lett, majd 1990-től képviselővé választotta a lakosság. Az Egészségügyi Bizottság Elnökeként és a Rehabilitációs Bizottság Elnökeként is a helyi lakosság helyzetének javításán munkálkodott.


Munkájában, közéleti szereplésében mindig a jobbítani akarás, az egyenes, határozott megnyilvánulás jellemezte. Sokat tett azért, hogy a Jakabszállás minél tisztább, rendezettebb, egészségesebb legyen. Közel négy évtizedes orvosi pályafutása során a község egyik markáns személyiségévé vált, aki feladatát nagy áldozathozatallal és emberszeretettel – többek között a tartalékos katonák iránti figyelmességgel – végezte. Dolgozott, még halála előtt pár hónappal is, mindig a betegek gyógyításáért élt.


Az emléktáblát felesége, dr. Sebestyén Lászlóné és Sebestyén Zsolt leplezte le a család nevében.


A rendezvény további részében dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat alelnöke osztotta meg ünnepi gondolatait. Kiemelte: dr. Sebestyén László példaértékű életútját, aki nemcsak a betegekért, de a településért is sokat tett. Majd Ferenc pápa és Viktor Frankl gondolatain keresztül rámutatott, mennyire fontos, hogy az embereknek legyen célja még ebben a beteg világban is. Ráadásul nagyon fontos az is, hogy milyen környezetben tudunk gyógyulni. Hozzátette: Jakabszálláson most egy nagyon szép környezet fogadja a betegeket, mely hozzájárulhat a lelkükön keresztül, hogy mielőbb meggyógyulhassanak. 


Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: Jakabszállás egy élhető település, melyről nagyon sok kedves emléket őriz az elmúlt évtizedekből. A falu az a településforma, mely élhető és életrevaló. Ő maga fővárosiként már gyermekként nagyon szeretett nagyszüleihez járni falura. S most a pandémia is megmutatta, mennyivel több lehetőséget nyújt egy falusi életforma. Jakabszállás nagyszerű hely, ahová egyre többen költöznek ki a nagyvárosból. Ez az épület pedig egy újabb helyi összefogás eredménye. 
 

Az újonnan kialakított egészségügyi központot Szécsényi Attila katolikus plébános szentelte fel, majd a nemzeti színű szalagot – rendhagyó módon – több mint húszan vágták át, mindazok, akik részesei voltak annak, hogy elkészülhetett e szép épület. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában