Tótisztítás

2022.03.01. 16:14

Évek óta nem hízik elég vastagra a Sóstó jege

Egyelőre csak a Sóstó part menti részeit tudták megtisztítani a száraz nádtól, a Sóstó Sporthorgász Egyesület tagjai és a halasi Színvonal-Bau Kft. dolgozói társadalmi munkában tették rendbe a partszakaszt az elmúlt napokban.

Pozsgai Ákos

Az idén is csak a partszakaszon tudták vágni a nádat. Fotó: Pozsgai Ákos

Sem az időjárás, sem a nád minősége nem tette lehetővé az idei évben sem, hogy levágják az elszáradt nádat a Sóstón. A probléma nem új keltű, az elmúlt húsz évben mindössze néhány alkalommal sikerült nagyobb mennyiségben megszabadítani a tavat az elszáradt nádtól. 

Legutóbb két éve, januárban kapott engedélyt a szakhatóságoktól a Sóstó Sporthorgász Egyesület, hogy a tűzbiztonsági előírások betartásával és szigorú felügyelet mellett leégessék a nád egy részét. Ekkorra ugyanis már olyan szinten rontotta a víz általános minőségét az elszáradt rothadó nád, hogy nem volt más megoldás. 

Ugyanis évek óta nem fagy be olyan mértékben és vastagságúra a tó vize a téli időszakban, hogy arra biztonsággal rá lehessen menni és elvégezni a nádvágást. 

A másik fő problémát az jelenti, hogy a nád nagyon rossz minőségű, így nincs olyan vállalkozó, aki nádért cserébe elvállalná a vágást. Idén is csak több száz millió forintért akadt volna vállalkozó a munka elvégzésére, ha adottak az időjárási feltételek, ennyi pénze azonban nincs az egyesületnek. A horgászegyesület tagjai közül lennének, akik puszta kézzel is nekifognának a nádvágásnak, de sajnos a megfelelő vastagságú jég hiánya miatt erre sincs lehetőség – magyarázta a baon.hu-nak Dobos János egyesületi elnök. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában