Interjú

2022.03.30. 06:55

Bányai Gábor: A választás tétje a saját jövőnk

Bányai Gábor 2006-ban lett először országgyűlési képviselő, az akkoriban még Bácsalmás központú 10-es számú választókerületben. A választókerületi határok átszabása után a kiskunhalasi választókerület megválasztott képviselőjeként segíti huszonhárom település boldogulását.

Tapodi Kálmán

Bányai Gábor számára örömteli, hogy sikerült megvalósítani a fejlesztéseket

– Több mint másfél évtizede képviseli a térséget. Milyen feladatai vannak? 

– Nagyon összetett egy képviselő munkája, ami nem csak abból áll, hogy részt vesz a parlamenti munkában. A közjóért gyakorlatilag az elmúlt tizenhét évben több ezer emberrel találkoztam négyszemközt, személyes megbeszéléseken és segítettem ügyeik, vállalkozásuk, egészségi állapotuk dolgaiban. Nagyon sok munkahely és vállalkozás újjáépítésében és megteremtésében vettem részt, rengeteg infrastruktúra-fejlesztési projektet indítottunk el, gyakorlatilag a térség összes közoktatási intézményét felújítottuk, óvodáit és bölcsődéit építjük, újítjuk. Utakat építünk, vasutat újítunk fel, kórházat építettünk újjá. A törvényhozás embereként rengeteg hasznos és jó jogszabály létrehozásában vettem részt, bár én nem a szómágiában hiszek, hanem a szorgos munkában, tehát nem én leszek ezután sem az Ország­gyűlés legtöbbet felszólaló képviselője. 

 

– Mik a térség akut gondjai? 

– Az ország déli határai mentén a népesség fogyása és elvándorlása sajnos a mai napig még jelentősnek mondható. Az is tény, hogy nagyon sokan mentek el külföldre is dolgozni a térségből. A folyamat megállításához a gazdasági, oktatási fejlesztések, munka­helyteremtések valamiért nem elegendőek. 

– Hogy lehetne erre a problémára megoldást találni? 

– Próbálunk kapaszkodni a modern kori iparosodási, fejlődési nyomvonalra, aminek köszönhetően nagy hozzáadott értékű termékeket is lehet itt gyártani, gyártatni, mindezekkel vonzó munkahelyeket teremteni. Számos ipari parkot hoztunk létre, és vannak már települések, ahol ennek beérett a gyümölcse. Óriási változásokat hozhat a térség fejlődésében a Budapest–Belgrád-vasútvonal. 

Komoly eredmény, hogy az összes közoktatási intézményünket lényegében felújítottuk vagy elkezdtük a korszerűsítésüket. 

A térség útjai részben vagy teljesen fel lesznek újítva. Források tízmilliárdjai érkeztek az itteni kis- és közepes vállalkozásokhoz. A térség vissza fog kerülni a kiskunhalasi gyógyfürdő fejlesztésével a turizmus térképére, így az egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági ágazatot, a turizmust újra­honosíthatjuk. 

 

– Milyen fejlesztések valósultak meg a térségben? 

– Örömteli, hogy rengeteg, hiszen minden településen sikerült megvalósítani a helybeliek által leginkább szorgalmazott fejlesztéseket. A kisebb települések életében a Magyar Falu Program biztosított mindezekre támogatást, de a területfejlesztési forrásokból segítették a munkálatokat. Természetesen nem elégedhetünk meg, hiszen rengeteg a tennivaló és vannak kész terveink is. A már folyamatban lévő beruházások közül most csak néhány kiskunhalasit említenék, az új buszpályaudvar építését, az új belterületi kerékpárutakat, vagy az egykori laktanyában készülő újabb ipari övezetet. 

 

– Ha ismét elnyeri a választók bizalmát, mit szeretne meg­valósítani? 

– Elszánt vagyok, hogy minden elnyerhető fejlesztési forráshoz hozzájussunk, hogy meggyőzzem a települések vezetőit, a vállalkozókat, tegyünk meg ezért közösen mindent. Amit szeretnék feltétlenül elérni, hogy azokat a fejlesztéseket, amiket eddig külön-külön ágazatonként fejlesztettek vállalkozóink, településeink, össze kell hangolni, erőteljesebben kell megszervezni az együttműködést. 

Szeretnénk elérni, hogy a halasi Semmelweis kórház fejlesztése folytatódjon, hiszen ez hosszú távon is befolyásolja az életünket. 

A halasi kistérséget érintő vasútfejlesztések eredménye az lesz, hogy sokkal gyorsabban lehet majd eljutni Budapestre a térségből. Ezáltal teljesen más típusú motorizáció indulhat meg, számos olyan kezdeményezés, melyek már támogatott tervezési szinten vannak. A növénytermesztés, az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés, a borászat és az élelmiszer-feldolgozás területén szeretnék nagyon sok vállalkozást megerősíteni. Ha elnyerem a választók bizalmát, akkor továbbra sem lesz sok időm arra, hogy a hobbijaimmal foglalkozzak, ám ez legyen a legkisebb probléma, ha mellette sok-sok siker és egészség lesz a támaszom. 

 

– Mi a mostani választás legnagyobb tétje? 

– A választás tétje a saját jövőnk. Hogyan alakul a jelenlegi és a múltba visszarévedő ellenzék, akik fűt-fát kiabálnak az országra és a kormányára. Úgy gondolják, hogy a kormányt szidják, miközben rengeteg kárt okoznak hazánknak. A magyar baloldali politika nem képes arra, hogy az országot építse és fejlessze, hogy nemzeti hagyományainkat ápolja, hogy pozitív jövőképet tárjon a fiatalok elé. Egy kilátástalan országot örököltünk 2010-ben, amit Nyugat-Európa támogatott, hisz az a politikai erő – ami azóta is Euró­pát támogatja – odavolt a Gyurcsány-korszak politikusaiért és kormányaiért. Ha visszatér, akkor mindenki készüljön arra, hogy minden olyan szép lesz addig, amíg nem költik el az összes pénzünket, nem élik fel a közös jövőnket, és attól kezdve válságból válságba fog bukdácsolni az ország. A tét az, hogy az országot hagyjuk-e újra lerombolni. Hagyjuk-e elveszni mindazt, amiért megküzdöttünk az elmúlt években, amiért dolgoztunk családjainkért, településeinkért, falvainkért, városainkért, mert mindenünk oda fog veszni, hisz ezt csinálták mindig is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában