Budapest

2022.03.19. 11:25

Bajaiak is vonultak a Békemenetben

A Civil Összefogás Fórum tíz évvel ezelőtt szervezte meg az első Békemenetet, de az idei, március 15-i volt a legnagyobb. A tudósítások szerint félmillióan vettek részt az eseményen, köztük több százan Bajáról érkeztek. Hírportálunknak a bajai résztvevők azt nyilatkozták, hogy igazi közösségi ünnepként élték meg a találkozót.

Márton Anna

A Békemeneten részt vevő bajaiak egy csoportja, középen Zsigó Róbert honatyával. Fotó: Márton Anna

A Békemenet molinóján ezúttal a „No war”, azaz nem akarunk háborút felirat szerepelt. A Komjádi uszoda elől indultak, és a Margit hídon át, a Szent István körúton, majd a Bajcsy-Zsilinszky úton vonultak tovább a résztvevők , akik közel félmillióan voltak. Köztük több száz fő érkezett Bajáról is. Sok volt a fiatal, de szép számban jöttek az idősebbek, a családok közösen vonultak fel az ügy érdekében. A Békemenet eredeti célja az volt, hogy a hasonlóan érző és gondolkodó embereket tömörítse és együtt lépjenek fel egy közös ügy érdekében. 
 

– Felemelő érzés volt ott lenni a tömegben, jó érzés, amikor ennyi ember kiáll a béke, a biztonság mellett. Bajáról több százan jöttek. Sokan busszal, többen autókkal érkeztek. Mindenképp pozitív, hogy sokan kiálltak a kormány mellett, kiálltak a béke mellett, hogy ezen az úton haladjunk tovább. És nagyon sokan voltak, akik lélekben voltak velünk – mondta a baon.hu-nak Csubákné Besesek Andrea képviselő. 

– Jó érzés volt és biztató, hogy ennyien voltunk. 

De nem szabad elfelejteni, hogy a választásig még van néhány nap. Akkor kell ilyen sokan lennünk. Ahogy miniszterelnök úr is mondta, a munkát el kell végezni. Van még bő két hetünk, nem szabad leállni, dolgozni kell, s ha minden munkát elvégeztünk, akkor remélhetőleg számunkra pozitívan zárul a választás. 
 

A hagyományosan mindig nagy sikerű rendezvény minden alkalommal a nemzeti érdekek mellett, szuverenitásunk érdekében és a jelenlegi kormány mellett állt ki. A Békemenetben mosolygós arcokat láthattunk, barátságos embereket, akik soha nem válaszoltak a néhány helyen megtapasztalt provokáló feliratoknak vagy bekiabálásoknak. 
 

– Lélekemelő érzés volt ott lenni. Az összetartozás erőt ad. 

Az, hogy ilyen sokan voltunk, véleményem szerint egy üzenet a baloldalnak és a világnak. Kiálltunk az eredményeink mellett és a háború ellen. Ahogy haladt a menet, sajnos voltak provokátorok az ablakban több helyen, de szerintem nagyon jól reagálták le a felvonulók. Nem engedtek a a provokációnak. Tapsoltunk, énekeltünk, nem foglalkoztunk azokkal, akik el akarták rontani a napunkat – tájékoztatta a baon.hu-t Kovács Csaba képviselő. 

– Eddig egy Békemenetről sem hiányoztam – mondta hírportálunknak Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke. Hozzátette, hogy nagyon kedveli az esemény hangulatát, mindig igazi közösségi ünnepként éli meg. Rendkívülinek tartja, hogy egy félmilliós tömeg egyszerre mutat méltóságteljes nyugodtságot, ugyanakkor nyomatékosító erőt is. 
 

– Miközben a baloldali ellenzék fizetett hirdetésben, ingyenbuszokkal csábítja az aktuális rendezvényére az érdeklődőket – a látottak alapján kevés sikerrel –, addig a Békemenetek rengeteg embert szólítanak meg, a rendezvény előtt már hetekkel betelnek a buszok. Ilyenkor persze jön a mocskolódás a másik térfélről, a birkázás és különböző állatok felemlegetése a Békemenet résztvevőit illetően. Előremutató gondolatok hiánya miatt ebben a tehetetlen dühben és az aktuális kampányplakátok tépkedésében merül ki a baloldal fokozódó frusztrációja. Ugyanakkor ez a nemtelen támadás azt is mutatja, hogy jó úton járunk, erős és alkotó üzeneteket tud meg­fogalmazni a jobboldali közösség. 

A mostani Békemenet szomorú aktualitását a szomszédunkban zajló háború adta. A baloldali politikusok állításával szemben Magyarországnak nem szabad sem katonákat, sem fegyvereket küldeni a konfliktus közelébe, ki kell maradnunk a háborúból! A béke mellett álltunk ki a nemzeti ünnepünkön 

– hangsúlyozta Vedelek Norbert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában