Galériával

2022.03.25. 13:55

Átadták a bajai honvédelmi sportközpontot

Csütörtökön adták át az ország második honvédelmi sportközpontját Baján. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Simicskó István a KDNP frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Márton Anna

Dr. Juhász Roland, Dr. Simicskó István, Zsigó Róbert, Dr. Gulyás Gergely. Fotó: Márton Anna

Magyarország második honvédelmi sportközpontja újabb bástyája lesz a magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelésének – hangzott el az eseményen. A létesítmény közel 1000 négyzetméteren terül el, ahol több mint tíz sportág elsajátítására és gyakorlására nyílik lehetőség. Az intézmény társadalmi célja: a rendszeres testmozgás népszerűsítése, a honvédelmi szempontból hasznosítható tudás önkéntes alapon, szakszerű keretek között történő megszerzése. 
 

A honvédelmi sportközpont legnagyobb eleme a nyitott, lövedékfogó keretekkel és fallal határolt általában 50 méteres lőudvar, amely esetenként 25 és 100 méteres is lehet. 

A létesítmény földszintjén helyet kapott a küzdőtér, a lőtér, a kiszolgáló egységek, az öltözők, a zuhanyzók, a mellék helységek, a raktárak, míg az emeleten az oktatóterem, a mellék helységek, a kazánház, és a gépház található.  A létesítmények a hazafias és honvédelmi nevelésen túl, közösségi térként is funkcionálnak.

A sportlövők a lőteret is kipróbálták. Fotó: Márton Anna

Zsigó Róbert, államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében szólt arról, hogy az alapkőletételnél úgy gondolta, hogy az új sportközpont közösségi térként működhet, ami hozzájárul a fiatalok és a fiatal felnőttek honvédelmi neveléséhez, a haza iránti elkötelezettségük növeléséhez.

 

– Látva az elkészült létesítményt és ismerve a Honvédelmi Sportszövetség céljait, igazolva látom az általam korábban elmondottakat. Hiszen a honvédelmi sportközpont egyaránt képes a honvédelmi nevelést, a sportversenyeket, a családi programokat és egyéb rendezvényeket is kiszolgálni –fogalmazott köszöntőjében Zsigó Róbert.

Zsigó Róbert. Fotó: Márton Anna

Hozzátette, hogy büszkeség az a tény miszerint az országban második létesítményt Baján adják át, ez a város lövészmúltjának is köszönhető, a Bajai Céllövész Társulatot még 1803-ban alapítottak és a Bajai Vízügyi Lövész Klub ezt a hagyományt ápolja. 

A továbbiakban javasolta, hogy az új sportközpontot Mészáros Lázárról nevezzék el.

 

– Baja történelmében különös hangsúllyal szerepel a honvédelem, hiszen az első felelős magyar kormány hadügyminisztere Mészáros Lázár, városunk szülötte volt. Mészáros Lázár elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar honvédség megszervezésében, joggal nevezik a Magyar Honvédség megteremtőjének – részletezte Zsigó Róbert.

Dr. Simicskó István elmondta, hogy a Honvédelmi Sportszövetségnek jelenleg több mint 400 tagszervezete van, sok helyi közösség csatlakozott a mozgalomhoz. Zsigó Róbert mindig támogatta a terveket ezért a második honvédelmi sportközpont Baján épülhetett meg. Fontos volt, hogy olyan terv készüljön amit a helyiek elfogadnak, az önkormányzat biztosította a helyet, az állam megteremtette a létesítményt. A jelenlegi orosz-ukrán háborúról elmondta, hogy a magyar emberek érdeke, hogy ebből kimaradjunk. Ha felesősen gondolkodunk a gyermekeinkről és a jövőnkről, kötelez minket hőseink hagyatéka, a szülőföld tisztelete, védelme. 
 

– Ma már 11 ezer fő körül jár a tartalékos állomány. 

Szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy 2010-ben 17 fő volt ez a szám. Önmagában csak ez a két szám elárulja, hogy elég komoly munka volt az elmúlt 12 évben, hogy a Magyar Honvédséget és az ország honvédelmi képességeit megerősítsük és ne másokra bízzuk elsősorban – fogalmazott dr. Simicskó István köszöntőjében.

dr. Simicskó István. Fotó: Márton Anna

Kiemelte, hogy valójában minden közösség igazi ereje – legyen az katonai vagy civil – a szellemiségében és a hitében van. Ha ez nincsen rendben akkor bármilyen modern eszközt kaphatnak az emberek kezükbe, nem lesz hatékony a felhasználása.

 

– Minden a szellemiség kérdéskörnél kezdődik. Erre is lehetőséget ad a honvédelmi sportközpont itt Baján is. Bízom benne, hogy nagyon sok fiatal Baján és a környékből is élni fog a lehetőséggel és részt vesznek a különböző tanfolyamokon és ezzel is erősödik Magyarország komplex biztonsága. Mindenképpen szükségünk van egy új védelmi kultúra kialakítására. Ebben is szerepet tud vállalni a honvédelmi sportszövetség és a létesítményhálózata – tette hozzá dr. Simicskó István.

 

– Örömmel jövünk mindig Baja városába, most már megyei jogú városba. Aminek több oka is van. Az egyik a város fekvése, szépsége amit öröm látni – kezdte beszédét Gulyás Gergely miniszter.

A beruházásról, annak aktualitásáról elmondta, hogy bár sokan azt gondolták, hogy Európában már nem lesz háború, de ehhez képest a világ alapvetően megváltozott. Néhány nap alatt azt látjuk, hogy  ez a változás komoly politikai döntéshozatali követelményekkel is együtt jár.

 

– A Magyar Kormány nem tartozott azok közzé akik úgy gondolták, hogy a XXI. században pacifistának kell lenni, úgy gondolták sokan hogy hadseregre sincs szükség mert nem kell megvédeni az országot. Mi ezzel ellentétesen már hat nyolc évvel ezelőtt a haderőfejlesztésről döntöttünk. 

A Honvédelmi Sportszövetséggel összefogva döntöttünk arról, hogy honvédelmi sportközpontokat kell létre hozni. 

A 2010-es kormányváltás után új alapokra helyeztük az önkéntes katonai szolgálat lehetőségét, amelyek mind azt mutatták, hogy valóban fel kell készülni arra is, hogy a hazát meg kell védeni – fogalmazott Gulyás Gergely miniszter.

 

Az eseményen sportbemutatót láthattak a vendégek és megtekinthették a sportlövőket a sportközponton belül található lőtéren. 

Az átadón sportbemutatót is láthattak a vendégek. Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában