Kecskemét/Galériával

2022.03.29. 19:55

Aláírták a támogatási szerződést a nyertes Bács-Kiskun megyei települések képviselői

A megye közel 50 települése több mint 11 milliárd forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz új pályázati ciklusának első szakaszában. A nyertes települések képviselői kedden írták alá a támogatási szerződést a megyeházán.

Horváth Péter

A nyertes Bács-Kiskun megyei települések képviselői írták alá a támogatási szerződést Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

A helyszín nem véletlen, hiszen a TOP előző ciklusához hasonlóan, annak sikeressége miatt, az új időszakban is a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálja a programot. Az új TOP Plusz-program Élhető települések kategóriájában 22, míg az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése kategóriájában 27 település nyert fejlesztési keretösszeget.


Az ünnepélyes aláíráson Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében visszatekintett az első TOP-ciklus történetére. Annak kezdetén, a 2010-es évek elején kapták meg feladatként a megye településfejlesztését, azóta segítik az önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak fejlődését. 

Emlékeztetett, hogy a program indulását követően, évekkel később lett meg a tényleges uniós forrás, akkor 63 milliárd forint induló kerettel kezdett a megye.

– Most viszont jó hírünk van. Az uniós ciklus formálisan tavaly indult el, az operatív program brüsszeli elfogadása még nem történt meg, de a magyar kormány mégis úgy döntött, hogy elindítja a TOP Plusz programot, biztosítva a keretét. Januárban beadhatták a pályázatok első körét, februárban következik a második, ezt pedig további szakaszok követik. A szakmai értékelés után megtörtént a pontozás, és március végén tartunk, amikor már eredmények vannak. Egy uniós ciklusban sem tapasztalhattunk ilyen gyorsaságot és hatékonyságot – hangsúlyozta Rideg László.

Az aláírást követően a Magyar Államkincstár a lehető leghamarabb elutalja a településeknek az elnyert összegeket.


A rendezvényen részt vett még Fehérné dr. Holozsai Nóra, a Magyar Államkincstár Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója, Dr. Ördögh Attila, a Magyar Államkincstár Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának irodavezetője és Kicsiny László, a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség NKft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában