Pályázat

2022.03.25. 06:50

A solti önkormányzat az idei esztendőben is több beruházást tervez

Három nagyberuházás van folyamatban Solton. Szep­temberben kezdődött el az egy csoportszobás bölcsőde kialakítása, a Béke tér 4. szám alatti, volt ÁFÉSZ-iroda épületének felújítása, valamint elkészült az új ipari park kiviteli tervdokumentációja.

Gulyás Sándor

A beruházásokról Németh István, Solt polgármestere beszélt Fotó: Lencsés P. Anna

A kissolti, egy csoportszobás, 12 gyermek elhelyezését biztosító bölcsőde kialakítására 117 millió forintot nyert a város a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán. Az építkezés szep­temberben indult. 

 

– Az egykori ÁFÉSZ-iroda épületét megvette az önkormányzatunk. A felújítására a Belügyminisztérium 102,965 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. A projekt keretében tetőfelújítást, külső és belső vakolást, illetve festési munkálatokat végez el a nyertes kivitelező. A helyiségekbe új hidegburkolat kerül, a nyílászárókat javítani, cserélni kell, megújul a villámvédelmi, elektromos és fűtési rendszer is. Az épületben a civil szervezetek részére irodákat alakítunk ki. Az ipari park létrehozására benyújtott támogatási kérelmünket az irányító hatóság 300 millió forint összegű támogatásra érdemesnek ítélte. Jelenleg az előkészületi munkálatok folynak, a teljes kiviteli tervdokumentáció elkészült, így indulhat a közbeszerzési eljárás – sorolta fel a folyamatban lévő beruházásokat Németh István polgármester. 

 

A solti önkormányzat a tavalyi évben 2 milliárd 119 millió forint pénzeszközzel rendelkezett, melyből a megnyert pályázatok összege 2 milliárd 19 millió forint volt, szabad pénzeszközként 100 millió 506 ezer forint állt rendelkezésre. 

 

– A pályázati sikereknek és a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően több, jelentős beruházás valósulhatott meg a tavalyi évben. Ezek közül a legkiemelkedőbb a multifunkcionális sportcsarnok felépítése, ami 450 millió forint állami támogatásból és a város önerejéből valósult meg. A szeptemberben átadott létesítmény mára már benépesült, az általános iskolánk diákjait iskolaidőben, egyesületeink és a város lakossága pedig a délutáni órákban és a hétvégéken használják. Solt kisvárosias arculatának, jellegének erősítése érdekében szükségessé vált a városközpont megújítása, további funkciók létrehozása és a már meglévők erősítése. Ehhez nyújtott segítséget a megyei TOP pályázatán elnyert 500 millió forint. A beruházás három területet érintett. A projekt keretében megépült a háromszintes szolgáltatóház, elkészült a negyven férőhelyes autóparkoló. Két utca díszburkolatot kapott, illetve futópályával ellátott fitneszparkot hoztunk létre a Sákor-csatorna melletti parkban. 

 

A tavalyi évben készül el a meglévő szennyvíztisztító telep korszerűsítése. A mintegy 2,5 milliárd forintos projekt keretében, a létesítmény megújítása mellett kiépült egy szállítóvezeték, ami az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Hatóság határozata alapján a tisztított szennyvizet a Dunába juttatja. A megfelelően kialakított rendszerrel a lakosság biztonságos szennyvízellátása is megoldottá vált, javítva az itt élők komfortérzetét, élet­minőségét. 

 

– A három nagyberuházás mellett több fejlesztést is sikerült megvalósítanunk. Megtörtént a Kissolti melegítő-­tálaló konyha, a Mesevár Óvoda és Mini Bölcsőde épületének tetőfelújítása, az ingyenesen elérhető wifihálózat kiépítése, a meglévő térfigyelőkamera-rendszer fejlesztése. Megépült a Solt–Dunatetétlen–Akasztó közti turisztikai kerékpárút, valamint több mint egymillió forintot költöttünk az illegális szemétlerakások felszámolására. Az önkormányzat pénzügyi helyzete a megszorítások, az elvonások és a folyamatban lévő beruházások ellenére is stabil – emelte ki a polgármester. 

 

A solti önkormányzat az idei esztendőben is több beruházást tervez. A megyei TOP program keretében egy új művelődési ház építésére pályázik. Jelenleg ennek előkészítő munkálatai zajlanak, a tanulmánytervek elkészítése folyamatban van. Napelemes rendszert kívánnak telepíteni az új sportcsarnokra, felújítani a régi mozit, a polgármesteri hivatal fűtésrendszerét, valamint a Deák Ferenc utca 3. szám alatt lévő műemlék tájházat. Várhatóan elkészül a Pincehegy úthálózatának rekonstrukciója is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában