Természet

2022.02.01. 19:50

Veszélybe kerülhet az értékes növénytársulás Bodogláron

A közelmúltban szánkózók lepték el a fokozottan védett bodoglári Tartós szegfű tanösvényt.

Pozsgai Ákos

Greguss Viktor mutatja a szánkók nyomait Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A Tázlár és Bodoglár között vezető út melletti tanösvényen, a bodoglári homokbuckákon található a tartós szegfű egyik élőhelye. A kizárólag a Duna–Tisza közén előforduló, fokozottan védett tartós szegfű és a környezetében lévő többi növényfaj is veszélybe került a felelőtlen szánkózók miatt – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a kiskunhalasi székhelyű Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. 

A fokozottan védett tartós szegfű hazánk bennszülött növényfaja, egyik legnagyobb állománya Bodoglár térségében található. 

A tanösvény az uniós védettségi szintet jelentő Natura 2000 területen vezet keresztül, mely helyi jelentőségű védett természeti terület is egyben. 

A homokfelszín és a növényvilág védelme érdekében egy fél kilométer hosszú pallósor épült és azon lehet eljutni a buckatetőn lévő megfigyelőtoronyig, ahonnan szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk: borókás-nyáras ligetek, lankás homokbuckák és galagonyák váltakoznak. Az ösvény innen egy telepített fenyőültetvény sorai között vezet, mígnem eljutunk a hátsó pallósorig, ahol egy tereplépcsőt megmászva juthatunk fel a hátsó kilátóhoz, melyet körös-körül tartósszegfű-tövek öveznek. 

– Sajnálattal tapasztaltuk, hogy vannak, akik a Tartós szegfű tanösvény környékét szánkópályának hiszik. 

Valóban csábító a terület szépsége és lankás homokbuckái, de nem nehéz rájönni, hogy a talajszinttől kiemelt pallósoros tanösvény azért épült, hogy a fokozottan védett büszkeségünket, a tartós szegfűt és egyéb védett homoki gyep növénytársulásait ne tapossák (szankózzák) ki a vendégségbe érkezett látogatók – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület

Greguss Viktor, az egyesület munkatársa mutatta meg lapunknak a szánkóval letaposott területeket. 

– A kijárt és kijelölt útvonalakról letérni tilos, amit több tábla is hirdet – figyelmeztetett a környezetvédelmi szakember, aki azt kérte a Kiskunsági Nemzeti Park nevében is a területre látogatóktól, hogy télen is vigyázzanak a közös természeti értékekre. Greguss Viktor szánkózásra e helyett a sóstói kilátódombot és a tó közelében található egykori lőtér területét javasolta, amelyek alkalmasak a téli sportolásra is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában