Beruházás

2022.02.17. 06:55

Új református templom épülhet Kecskeméten

Új templomot és gyülekezeti otthont kap Kecskeméten a református egyházközség széchenyivárosi gyülekezetrésze, mégpedig a Világ utcá­ban, a volt pártház helyén, a lakótelepi házak között. A terveket kedd este mutatták be.

Hraskó István

A terveket és a templom makettjét kedden este mutatták be az újkollégiumban

Fotó: Hraskó István

A kecskeméti református gyülekezet a 20. században átalakult: a központosított szerkezetet felváltotta a külterületeket és a várost is lefedő, hálózatos szerkezetű gyülekezet. Ez azt jelenti, hogy bár az egyházközség jogilag egységes, hitéletét az istentiszteleti közösségek hálózatában éli – mondta el hírportálunknak Kuti József, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze. A három főtéri istentiszteleti közösség mellett öt gyülekezetrész van Kecskeméten: a katonatelepi, a petőfivárosi, a Voelker-telepi, a kadafalvi és a széchenyivárosi. 

A Széchenyivárosban szinte a városrész kiépülése óta, a hetvenes évektől vannak református istentiszteletek. 

Ezeket kezdetben a református temető sarkában lévő kis imaházban tartották, ám ez idővel szűknek bizonyult, ezért a hívők később a Planetáriumban, jelenleg pedig a Szent-Györgyi Albert szakközépiskola aulájában gyűlnek össze vasárnaponként. Kuti Józseftől megtudtuk, már régóta szeretnének a 80-100 fős széchenyivárosi gyülekezetrésznek egy saját tulajdonú ingatlant. Az első konkrét tervek 2008-ban készültek el. Az akkori javaslat szerint a Budai út és az Akadémia körút sarkára került volna a széchenyivárosi templom, de ez végül nem valósult meg. Később, 2015-ben a református temető Irinyi utcai bejáratához tették volna az új templomot, majd az egyházközség gondolkodott az egykori „Fogtechnika” épületében és a városrészben található több üres területben is, ám ezek a törekvések nem hoztak sikert. Majd a Világ utcában a volt pártház használaton kívüli épületének tulajdonba adását kérte az egyházközség a tulajdonos államtól, és ez 2020 őszén végül meg is történt. 

A városvezetés és a képviselő-­testület több fontos határozattal támogatta a kezdeményezést. Ezután már felgyorsultak a dolgok. 

Az egyházközség tizenegy építészt és építészirodát kért fel (köztük hét kecskemétit) a templom és gyülekezeti otthon terveinek elkészítésére, és nyolc pályázó összesen tizenhárom tervet be is nyújtott. 

A bírálóbizottság döntése alapján az egyházközség a tervezési munkák egészére Fialovszky Tamás­sal, Kenéz Gergellyel (Építész Stúdió Kft.), valamint Bihari Ádámmal és Zengő-Marton Katával (NaturARCH Stúdió Kft.) kötött szerződést. A terveket és a templom makettjét kedden este mutatták be az újkollégiumban, az eseményen a hívők mellett a megyei építészkamara és a Városszépítő Egyesület több tagja is részt vett. Az építészek egy 322 négyzetméter alapterületű, 568 négyzetméter hasznos alapterületű, csúcsos építményt terveztek, egy nagy isten­tiszteleti térrel és három kisebb közösségi teremmel. 

Mint a tervezők hangsúlyozták, nagy megtiszteltetés, hogy ezen a feladaton dolgozhattak, és hogy az ő munkájukat választották ki. Nagy és összetett szakmai kihívást is jelentett számukra, hiszen lakótelepi környezetben kellett egy olyan épületet megvalósítani, amely a liturgikus és a közösség életnek is megfelelő és méltó helyszíne, külsőleg illeszkedik a lakótelepi környezetbe, de kellő erővel bír, megragadja a figyelmet, egyszerre tükrözi a nyitottságot és szolgálja a belső elmélyülést. 

Szerkezete igazán egyedi lesz: üveghulladék újrahasznosításával létrejövő üveghab-granulátumot alkalmaznak a könnyített betonban, így átsejlik majd a benti élet, de mégis megmarad majd az intimitása. Az ablakok nem a megszokott módon, szintben, hanem csillagszerűen helyezkednek majd el, a homlokzatban pedig számtalan kis áttörés lesz, amelyek a belső fényt átengedve este-éjszaka a csillagos éghez hasonló hatást kelthetnek majd. Alul, a földszinten a liturgikus tér a közterület felé kinyitható lesz, és mint elhangzott, elengedhetetlen a templom közvetlen környezetének rendezése is.

A bemutatón jelenlévő Öve­ges László főépítész méltatta a terveket. Úgy fogalmazott, egy építész akkor jár jól el, ha olyan ház születik, amely lehet, hogy először meghökkenti az embert újszerűségével, szokatlan megoldásaival, de a ma embere is meg tudja érteni és csodálni. 

Szerinte a kiválasztott tervezőcsapat jól megoldotta azt a problémát, hogy lakótelepi, viszonylag ingerszegény, de masszív épülettömbök között miként lehet úgy elhelyezni egy templomot, hogy az ne váljon minia­tűrré, groteszkké. A bemutatón szó esett még arról is, hogy a csúcsban elhelyezett harang esetleg zavarni fogja-e a környéken lakókat, de az általános vélemény szerint nem. Kuti József kérdésünkre azt is elmondta, a kivitelezés akkor fog elindulni, amikor a finanszírozást már biztosnak látják. A gyülekezet jelentős, több száz millió forintos tartalékokat már félretett, a fenntartó Dunamelléki Református Egyházkerülettel még zajlanak a tárgyalások. Legkorábban egy év múlva kezdődhet el az építkezés és 2024 tavaszára lehet kész a templom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában