Előadás

2022.02.08. 17:46

Új oldaláról mutatkozott be Bella Rózsa kecskeméti grafikusművész

Különleges, vetített képes előadást tartott Bella Rózsa grafikusművész pénteken a Katona József Emlékházban, a képzőművészeti munkája melletti három másik nagy „szerelmét”, a fényképezést, a verseket és a kertet ötvözte benne.

Sebestyén Hajnalka

Bella Rózsa grafikusművész. Fotó: Bús Csaba

Bella Rózsa Bozsó János-, Pilinszky János- és Primus Inter Pares díjas tanár és grafikusművész a Katona József Emlékház és a Honismereti Egyesület felkérésére állította össze a Kert, versek, képek című vetített képes előadását. A több mint egyórás programban a résztvevők a grafikusművész kétholdas kertjét ismerhették meg gyönyörű fényképeken keresztül, madárcsicsergés, szökőkút, vízcsobogás hangeffektekkel színesítve. Egy-egy életképet pedig a hazai és a világirodalom ismert költőinek odaillő természetversei tettek még elragadóbbá.

– Nagyon szeretem a kertemet, imádok fényképezni, a versek világa pedig már gyermekként magával ragadott – mondta Bella Rózsa az előadása elején, aki férjével közösen kétholdas kertet művel kecskeméti otthonukban. – 2003-ban költöztünk ki, és szinte azonnal megkezdtem a kert kialakítását. Nagyon sok ismerősömtől, barátomtól és rokonomtól kaptam az évek során virághagymákat vagy más növényeket. Naponta képes vagyok órákat tölteni a kertben, minden egyes növényről tudom, hogy kitől és mikor kaptam. A nárciszaim talán a legjobb példák erre, hiszen amikor megkaptam azt a több száz hagymát, éppen beteg, mozgásomban korlátozott voltam. Négykézláb mászva ültettem el a hagymákat, de akkor is örömmel tettem – mesélte tovább a művésznő.

Az előadás során – a csodálatos fényképeken keresztül – elevenedett meg a hatalmas kert a résztvevők előtt. Kezdve a tavaszi munkálatoktól a tavasz hírnökeiként ismert virágokon át a korán érő gyümölcsökig, csodálatos virágokig. A nyári részben a pompázó virágok, a vegyszermentes gyümölcsök és a konyhakerti növények mellett bemutatta a kerti tavat, annak élővilágát. Természetesen nem hiányozhattak a fényképekről a házi kedvencek, kutyák, macskák, és a kert lakói, a halak, a békák, a rigók és még sorolhatnánk a sok-sok kedves állatot.

– Biológia szakos tanárként a kert, a természet mindig közel állt hozzám. A tudásom az iskolapadban eltöltött éveken, a könyvekből szerzett ismereteken és a Körösök partján töltött gyerekkori emlékeimen alapult. Az igazi gyakorlati oldalát saját kertemben ismertem meg. Minden percét élvezem, amit a kertben töltök. Ahhoz, hogy szellemileg mindig friss legyek, úgy érzem, kell a fizikai munka vagy éppen a kikapcsolódás a kertemben. Imádom a növényeket, az állatokat egyaránt. A kertben van néhány lesállásom, ahol akár órákat is eltöltök, csakhogy lencsevégre kapjak egy-egy ritka pillanatot, mint például a hím béka hanghólyagját brekegés közben, vagy éppen a kék szitakötők párzási rituáléját – árulta el.

Tehetsége korán megmutatkozott

Bella Rózsa már gyermekként magába szívta az alkotás szépségét, szenvedélyét. Tehetsége korán megmutatkozott. A ma már nyugdíjas alkotóművész az elmúlt évtizedekben közel kétszáz kiállításon mutatkozott be Magyarországon és Egyiptomtól Kínán át Japánig. A rézkarcok állnak hozzá legközelebb. Biológia–rajz szakos diplomát szerzett. Kecskeméten, a Bányai Júlia Gimnáziumban közel harminc évig oktatta a rajz és vizuális művészetek tantárgyat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában