Galériával

2022.02.13. 15:20

Új bölcsődét avattak és átadták a megújult Egészségházat Csávolyon

Közel hatvanmillió forintból épült új mini bölcsőde és mintegy százmillió forintból megújult az Egészségház is a településen, amelyeket Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke közösen adtak át Csala Józsefné polgármesterrel szombat délelőtt.

Pozsgai Ákos

Az Egészségház épülete energetikai szempontból is hatékonyabb lett a felújításnak köszönhetően Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Az Egészségház felújításra 2019-ben nyert az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében 30 millió forintot, illetve 2020-ban a Terület - és Településfejlesztési Operatív Program keretében 65 millió forintot, amihez a későbbiek során a drasztikusan megemelkedett építőanyagárak miatt további 3,5 millió forint kiegészítést kapott a település. Ebből az összegből és plusz 7,5 millió forint önkormányzati önerőből sikerült felújítani az épületet – hangoztatta Csala Józsefné polgármester az ünnepélyes átadón.

Az épület felújításának első üteme már 2019-ben megkezdődött a teljes épületgépészet korszerűsítésével, ezt követte a második ütemben, 2021 nyarán orvosi rendelő, orvosi szoba, védőnői tanácsadó, betegváró, orvosi lakás és pihenő felújítása.

Balról jobbra: Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár, Csala Józsefné polgármester és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke közösen adtak át az elkészült beruházásokat Fotó: Pozsgai Ákos

Az épület energetikai szempontból is hatékonyabb lett, a régi nyílászárókat új műanyag ablakokra és ajtókra cserélték, korszerűsítették a központi fűtésrendszert, a villamoshálózatot, valamint az épület külső hőszigetelést kapott, és felújították a tetőt is. 

A beruházás során a teljes víz- és szennyvízhálózat felújítása megtörtént, a régi szennyvízaknákat elbontották és új szennyvízgyűjtőt építettek, illetve a védőnői épületrészben a korábban hiányként jelentkező akadálymentes bejárót és mosdót alakítottak ki. 

Az emeleten lévő két szolgálati lakás is megújult, felújították a konyhákat és a fürdőszobákat, ami még hátra van, az a szobák padlózatának felújítása, az elhasználódott tölgyfa parkettát szeretnék szalagparkettára cserélni. Az Egészségházban működő háziorvosi rendelő és védőnői szolgálat a feladat ellátáshoz szükséges új eszközöket is kapott – tette hozzá a polgármester, aki elmondta azt is, hogy a beruházásnak köszönhetően az négy munkahelyet tudtak megőrizni, és további két munkahelyet teremteni. 

Az Egészségház közel százmillió forintból újult meg Fotó: Pozsgai Ákos

Csala Józsefné polgármester elmondta azt is, hogy a helyi egészségügyi szolgáltatások fejlesztései ezzel nem értek véget, 2022-ben egy fogorvosi rendelő kialakítását is tervezik az Egészségházban, a fogorvosi alapellátás beindításával, mellyel tovább növekszik a településen az egészségügyi alapellátás minősége, valamint további két fő számára tudnak majd munkát biztosítani.

A településen átadták az új, hét férőhelyes mini bölcsődét is, ami az Arany János utcai háromcsoportos német nemzetiségi óvoda bővítésével egy új épületszárnyban lett kialakítva. A csávolyi önkormányzat 59,42 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív keretében erre a célra, amelyhez az önkormányzat saját forrásból további közel 8 millió forintot tett hozzá. A mini bölcsődében egy csoportszobát alakítottak ki, mosdóval és pelenkázóval, valamint raktárhelyiségek és egy nevelői szoba is helyet kapott. A beruházás során az óvoda épülete is energia hatékonyabb lett, valamint egy tálalókonyhát és egy nevelői szobát is kialakítottak.

Az új mini bölcsőde hét férőhelyes Fotó: Pozsgai Ákos

Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár, a körzet (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője köszöntőjében emlékeztetett, hogy a kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt időszakban az volt, hogy fejlessze a településeket, különösen a kistelepüléseket, elsősorban azért, hogy akik itt élnek, azok is megfelelő színvonalon tudják igénybe venni az állami szolgáltatásokat. Kifejtette: 2010 óta családbarát fordulat történt, a kormány legfontosabb céljai közé tartozik, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni. 

– A kormány összerakott egy komplex családtámogatási rendszert, amelynek egyik része a nagycsaládosok számára kedvező adó-és támogatási rendszer, a másik része pedig az otthonteremtésről szól – mondta az államtitkár. Hozzátette: Az elmúlt néhány esztendőben 177 milliárd forintot fordított a kormány bölcsődefejlesztésre, bölcsődei férőhelyek kialakítására, hogy növekvő gazdaságnak köszönhetően, ha vissza akarnak menni dolgozni az anyukák, biztonságban tudhassák a gyermekeiket. Az elkövetkezendő időszakban pedig további 100 milliárd forintot fordít erre a kormányzat – emelte ki.

A mostani fejlesztés ékes bizonyítéka annak, hogy az egészségügyi fejlesztések folyamatosak a Bácskában.

 Sorra újulnak meg a rendelők, az egészségügyi intézmények és egyre modernek felszerelésekkel gyógyítanak az egészségügyi szakemberek, akik a magas szintű tudásukkal bizonyítottak a Covid-járvány kapcsán is – erről már Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke beszélt, aki szerint az elmúlt esztendőkben 36 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezett a térségbe és ma már minden feltétel adott ahhoz, hogy kitűnő egészségügyi ellátást kapjanak a Csávolyon élők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában