Támogatás

2022.02.25. 20:19

Több mint száz laptopot osztanak szét a kalocsai gimnáziumban

Több mint száz laptopot osztanak szét a kalocsai Szent István Gimnázium diákjai és tanárai között az állami támogatású program során.

Gábor János

Font Sándor országgyűlési képviselő a laptopok átadásán. Fotó: Gábor János

A Szent István Gimnázium 9. osztályos tanulói­nak egy része már szerdán átvehette a maga notebookját abból a készletből, amit a Bajai Tankerületi Központ kezdett el kiosztani a hozzá tartozó intézmények összesen több mint félezer diákjának. Az állami finanszírozású programban 2025-ig minden 5-12. évfolyamos tanuló hozzájuthat egy-egy készülékhez. Ezt felmenő rendszerben tervezik teljesíteni, és nagyon hasznos lépés lehet – nemcsak az informatikai oktatás szempontjából, hanem abban az esetben is, ha újra át kellene állni digitális oktatásra – hangzott el az átadón. 

Perity Lajos intézményvezető emlékeztetett: 

az EFOP-nak köszönhetően a tanárok már 2018-ban kaptak laptopot, pedig akkor még senki sem sejtette, hogy egy világjárvány miatt digitális munkarendre kell áttérni. 

Rá egy évre bekövetkezett: a 2019/20-as tanévben három hónapig, majd a 2020/21-es során hat hónapig kellett távolról oktatni. Ennek ismeretében különösen örül a tanulók eszközeinek, amelyekből csak hozzájuk 114 darab érkezett. Ebből 88-at kilencedikes diákok visznek haza, míg a többit a napi oktatásban fogják hasznosítani. Kérdésünkre elárulta: a Dell Latitude 5420-as laptopok Windows 10 operációs rendszerrel és Office-csomaggal kerülnek a gyerekekhez. 

Font Sándor országgyűlési képviselő az ünnepélyes átadón kiemelte: az oktatás digitális reformja évekkel ezelőtt elkezdődött: a pedagógusok felszerelését az okostáblák beszerzése követte, míg mostanra sikerült eljutni a következő szintre, amikor első lépcsőben a 9. évfolyamosok vehetnek át notebookokat. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy később uniós forrást ugyancsak sikerül bevonni a programba, de a jelenlegi csomagot a magyar állam fizeti. 

A beruházás százmilliárdos nagyságrendű, még azzal együtt is, hogy a hatalmas tétel miatt komoly árelőnyt értek el: az akár 400-500 ezer forintos darabár helyett 278 ezerért vásárolták meg a készülékeket. 

Sárosi Magdolna tankerü­let-vezető kihangsúlyozta: az EFOP-projekt keretében eddig 900 laptopot vettek használatba a pedagógusok, míg a mostani ütemben közel 600 további készülék érkezik – ebből 516 darab diákokhoz, 66 pedig tanárokhoz kerül. A program indulása óta több mint 260 millió forint értékben szereztek be IKT-eszközöket – jegyezte meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában