Galériával

2022.02.10. 18:00

Tiszakécske két városrészét kötötték a csatornahálózatra

Több, mint ezer méter csatornacsövet fektettek le Tiszakécske Kerekdomb és Tiszabög városrészeiben a Közép-és Kelet-Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 2 (KKMO 2) című KEHOP projekt keretében, melynek sajtótájékoztatóját csütörtökön tartották Tiszakécskén, az Arany János Művelődési Központban. A több, mint 5 milliárd 281 millió forintos pályázat Kécske mellett Cibakháza, Bácsbokod és Bácsborsód konzorciumi partnerségével valósult meg. A tiszakécskei és a cibakházi csatornázási munkálatok a közelmúltban befejeződtek, Bácsborsódon még zajlik a csatorna kiépítés, Bácsbokodon pedig a szennyvíztelepet újítják meg szinte teljes újraépítéssel.

Horváth Péter

Több ütemben valósult meg a szennyvízelvezetés rendszerének kiépítése. Fotó: Bús Csaba

Elsőként Tóth János, Tiszakécske polgármestere beszélt a beruházás részleteiről. Elmondta, hogy több ütemben valósult meg a szennyvízelvezetés rendszerének kiépítése a városban. Az első ütemben a város belterületén építették ki a csatornarendszert, most pedig a KKMO 2 keretében Kerekdomb és Tiszabög 556 háztartását kapcsolták rá a csatornarendszerre, összesen 10407 folyóméter csatornacső és 6870 méter szennyvíz nyomóvezeték kiépítésével. Mindemellett a megfelelő víznyomás érdekében négy közterületi szennyvízátemelőt is kapott a két újonnan csatornázott településrész.  

A forrást részben Európai Uniós pályázat, részben kormánytámogatás biztosította. A polgármester kiemelte, hogy korábban a lakosság anyagi hozzájárulása volt szükséges a belterületi csatornázáshoz, míg az új pályázatnak köszönhetően a két városrész friss csatornázása egészében pályázati forrásból valósult meg. Mint mondta, a fejlesztés környezetvédelmi szempontból is jelentős fejlődés. A beruházás Tiszakécskére eső része 900 millió forint volt.

Elhangzott, hogy a szomszédos Jász-Nagykun Szolnok megyei Cibakházán mint konzorciumi partnernél épült újjá a 475 köbméter naponkénti befogadóképességű szennyvíztisztító telep, ahol biológiai tisztítást végeznek. Cibakházán több mint 16 kilométer csatornacsövet és 1370 méter szennyvíz nyomóvezetéket fektettek és 959 házibekötés történt, 20 házi átemelő és hat közterületi szennyvízátemelő építése mellett.

Nádasdi Ábel, a Bácsvíz Zrt. Tiszakécskei Üzemmérnökségének csatornaszolgáltatási üzemvezetője elmondta, hogy a felújítás során kiváló minőségű ipari szivattyúkat építettek párosával az átemelőkbe. Az átemelők tisztítását féléves rendszerességgel végzi a Bácsvíz Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában