Kecskemét

2022.02.06. 15:25

Télen nagyobb odafigyelés kell az állatoknak

Még csak a tél felén vagyunk túl, és az előrejelzések szerint jó néhány fagyos nap áll előttünk, ezért érdemes figyelembe venni néhány szempontot azzal kapcsolatban, hogy miként könnyíthetjük meg kutyánk életét a hidegben. A téli kutyatartással kapcsolatban Szabó Attila, a kecskeméti Argos Állatvédelmi Egyesület vezetője adott tanácsokat.

Horváth Péter

Szabó Attila, a kecskeméti Argos Állatvédelmi Egyesület vezetője. Fotó: Horváth Péter

Gazdiként fontos, hogy akárcsak a legmelegebb évszakban, úgy a leghidegebben is figyeljünk a kutyánk jóllétére – figyelmeztet Szabó Attila, az Argos Állatvédelmi Egyesület és kutyaiskola vezetője. 

– Ügyeljünk arra, hogy a legkevésbé legyen kitéve a hidegnek kedvencünk. Ezért tanácsos kutyaházat biztosítani számára, amit szélvédett helyre tegyünk, és lehetőleg belülről szigeteljük is le. A kutyaház méretét is jól válasszuk meg, hiszen ha túl nagy az ól, azt nem tudja felmelegíteni a kutya a testhőjével – mondta Szabó Attila.

A helyük kialakításánál figyeljünk arra, hogy ne rongyot, ruhát vagy párnát tegyünk a kutya alá, hanem szalmát használjunk. 

– Ha a kutya beviszi a havat vagy a vizet a kutyaházba, akkor vizes rongyokon kell feküdnie a hidegben, míg a vizes szalmát könnyen kiszedhetjük és pótolhatjuk szárazzal. Nem beszélve arról, hogy a kutya szétszedheti a rongyokat vagy a párnákat és lenyelheti a darabokat, ami életveszélyes bélcsavarodást okozhat és életmentő műtétre lehet szükség – figyelmeztet Szabó Attila. 

Rendszeresen nézzünk rá a kutyánkra, hogy fázik-e. Ha azt látjuk, hogy reszket, akkor a leghidegebb napokra biztosítsunk neki zárt helyet, akár a garázs egy részét, a melléképületet vagy a lakórész előterét, ha ez lehetséges.

 Ha beengedjük a kutyát a lakásba és kályhát használunk, érdemes elrekeszteni az előtte lévő részt azért, hogy a kutya ne érjen hozzá, és ne égesse meg magát. Szobában és udvaron tartott kutyák esetén is fontos, hogy ha havas időben visszük őket sétálni, a hazaérkezést követően tisztítsuk meg a tappancsát, mert az úttisztításra használt só kikezdheti a talppárnákat. Szabó Attila hangsúlyozta, hogy télen a lehető legkevesebbet fürdessük a kutyát, mert a bőrén és a szőrén lévő zsírréteg hőszigetelő és vízlepergető szerepet is játszik. Fürdetésnél ez eltűnik, rontva az állat hőérzetét. 

– Télen a hideg idő miatt nagyobb a kutyák energiaszükséglete. Ezért érdemes a kutya napi ételadagját megnövelni, annyival, amennyit még jóízűen megeszik az eb. Ez lehet 10–20 százalékkal nagyobb adag is. Az is jó a kutyának, ha a hideg időben kicsit megmelegítjük az ételét – hangsúlyozza Szabó Attila. 

Nemcsak melegben, hanem télen is fontos a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosítása, azonban a hideg évszakban ez nagyobb figyelmet igényel a gazdik részéről. 

– Ha van rá mód, akkor naponta többször adjunk inni a kutyának, mert gyorsan megfagy a víz az itatótálban. Jó módszer, ha alkalmanként csak annyit adunk inni, amennyit a kutya egyszerre elfogyaszt. Fontos, hogy télen szobahőmérsékletű vizet adjunk kedvenceinknek, mert a meleg víz hamarabb megfagy – mondta Szabó Attila. 

Ahogyan nyáron, úgy télen se hagyjunk kutyát az autóban, és ha már autó, akkor ezzel kapcsolatban életbevágó dologra hívja fel a figyelmet Szabó Attila. 

– Télen fagyállót és jégoldó ablakmosó folyadékot használunk. Ezek mind mérgezők a kutyák számára. Azt javaslom, hogy olyan helyre tegyük, ahol biztosan nem éri el a kutya, ugyanis ezek az illatosított folyadékok csábítóak lehetnek az ebeknek. A legjobb, ha zárt helyen, garázsban vagy melléképületben, és felső polcon tartjuk, amit a kutya nem ér el. Ha későn vesszük észre, hogy a kutya ivott belőlük, rettenetes szenvedések közepette pusztulhat el kedvencünk – hívja fel a figyelmet a veszélyre a kutyakiképző. 

A szakember arra is rávilágít, hogy soha ne engedjük el a kutyát pórázról olyan helyen, ahol víz található. A kutya képes rámenni a befagyott tóra, aminek jege beszakadhat alatta. Ekkor a gazdi ugorhat a kutyája után a jég alá. 

– Talán nem is gondolnánk, de a viszonylag enyhe telek miatt fontos a parazitamentesítés is. 

Mivel nincs tartós hideg, nem fagynak el a kullancsok, és sajnos télen is rendszeresen találunk kullancsot a kutyákban

 – mondta Szabó Attila, és hozzátette, hogy ez persze ne tartsa vissza a gazdákat a sétáltatástól, mert mint az év egészében, télen is kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű testmozgás a kutya számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában