Megállapodás

2022.02.11. 18:55

Támogatta a kecskeméti közgyűlés az energiaközösség létrehozását

Egyhangúlag megszavazta a képviselő-testület, hogy főként helyi önkormányzati tulajdonú cégek, valamint az MVM és az ITK részvételével energiaközösség alakuljon Kecskeméten és az erről szóló együttműködési megállapodást a polgármester aláírja.

Hraskó István

Lehet, hogy a nem is olyan távoli jövőben több mint húsz elektromos busz fut majd rendszeresen a városban, működésükhöz az áramot pedig a megalakítandó energiaközösség biztosíthatná. Fotó: Hraskó István

Mint ismert, egy uniós irányelv szerint az államnak és a törvényhozásnak biztosítani és segíteni kell, hogy a villamosenergia-termelés központi, ismert rendszere mellett olyan közösségek jöjjenek létre, amelyek az eddig monopolhelyzetben lévő áramszolgáltatók nélkül tudják előállítani, tárolni, elosztani, fogyasztani az áramot. Kecskeméten a jövőbeli elektromos buszok áramigényét szeretnék majd alapvetően biztosítani az újszerű együttműködéssel, de természetesen más helyi közszolgáltatók és intézmények is hasznosíthatnák a megtermelt villamos energiát.

Gaál József alpolgármester a csütörtöki közgyűlésen kiemelte: egy úttörő kezdeményezésről van szó, amellyel valamelyest ki lehetne küszöbölni a világszerte tapasztalható óriási mértékű energiaáremelkedés jelentette kockázatot, csökkenteni a kiszolgáltatottságot. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy az energiaközösség illeszkedik a város klímastartégiájában, fenntartható közlekedési stratégiájában megfogalmazott célokhoz. Az együttműködésnek az energiatárolás is fontos része lenne. A konkrét részletek kidolgozása most kezdődik, ha a megvalósíthatósági és megtérülési számítások biztatóak, és a város forrást is tud szerezni a projektre, akkor a nagyívű tervek valóra válhatnak. Gaál József hozzátette: Európa-szerte vannak jó példák hasonló közösségi együttműködésre a villamos energia termelés és elosztás területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában