Ösztönzés

2022.02.10. 19:55

Szabó Péter tartott motivációs előadást a nagykőrösi középiskolásoknak

A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ munkatársai számára fontos, hogy programjaikkal minden korosztályt megszólítsanak. Ennek jegyében csütörtökön a középiskolások számára szereztek maradandó és inspiráló élményt, amikor Szabó Péter, hazánk legismertebb motivációs előadója látogatott el a központba Juhász Nándor igazgató baráti meghívására.

Horváth Péter

Szabó Péter motiválta a fiatalokat. Fotó: Horváth Péter

Hatalmas érdeklődés övezte Szabó Péter motivációs tréner csütörtöki nagykőrösi előadását. A Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium, illetve az Arany János Református Gimnázium, Technikum és Kollégium 400 diákja látogatott el az alkalomra, sőt még Kecskemétről is érkeztek fiatalok. 

Szabó Péter az élet öt fontos területéről beszélt a fiataloknak, amit a kéz öt ujja reprezentál.

 

 Az első ujj, vagy életterület az önbecsülés fontossága, az, hogy mennyire vagyunk jóban magunkkal. Kendőzetlenül beszélt fiatalkoráról, amikor rossz viszonyban volt magával, és 10 évig az alkohollal is szoros barátságot ápolt, mint fogalmazott azért, hogy eltompítsa az érzéseit, és ne vegyen tudomást az önszeretet hiányáról. Volt időszak, amikor el akarta dobni az életét. A belső önelfogadás, ami gyermekként megvan bennünk, számtalan okból, sokszor kikopik belőlünk. Ennek kompenzálására külső – anyagi, státusbeli, vagy társas – helyettesítést találunk, ami azonban nem orvosolja a valódi problémát, nem tölti be a bennünk tátongó űrt, csak időlegesen. Ez az önbizalom, ami mindig külső, ezért sérülékeny alapokon nyugszik: mivel nem önmagunkon belül találtuk meg az önbecsülés forrását, kiszolgáltatottak leszünk a külső helyettesítő forrásnak, hiszen amint az eltűnik, önbecsülésünk ismét összeomlik.  Akkor jött rendbe, amikor elkezdett foglalkozni magával, mestere, Brian Tracy hatására. Onnan tudjuk, hogy hogyan állunk magunkkal, hogy mit mondunk annak az embernek, akit a tükörben látunk. A megoldás, hogy foglalkozzunk önmagunkkal és belülről fakadó önbecsülést építsünk ki, ami nincs kiszolgáltatva a külső hatásoknak. 

A második ujj az emberi kapcsolataink. Szükségünk van minőségi emberi kapcsolatokra a jó élethez. Azonban ha az első ujj nincs rendben, akkor a környezetünktől várjuk, hogy a mi önmagunkkal való munkánkat elvégezze helyettünk.

A harmadik ujj az egészség. E témakörben azt hangsúlyozta az előadó, hogy fontos megadni a testnek, amire szüksége van, ez a mozgás, illetve az egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Nála is hosszú időbe telt, mire ráeszmélt ennek fontosságára, és az utóbbi években nagy hangsúlyt helyez a kérdésre. 

Négyszáz diák vett részt az előadáson. Fotó: Horváth Péter

Negyedik ujj a hivatás. Itt azt hangsúlyozta Szabó Péter, hogy az oktatási rendszer (és nem a pedagógusok) csupán két intelligencia típust ismer el, a nyelvi és a logikai intelligenciát. Ezzel szemben a kutatások bizonyították, hogy számos más intelligencia létezik, például társas, térbeli tájékozódásos, mozgásos, a természeti intelligencia. Minden fiatalnak érdemes megfigyelnie, hogy miben jó és arra támaszkodva, azt kibontakoztatva választania meg életútját. Ellenkező esetben – ha külső hatások befolyásolják a belső döntés helyett – hiányérzettel küzd majd és a boldogtalanság veszélye fenyegeti. 

Az ötödik ujj a pénz. Mint fogalmazott, a pénz önmagában semleges, lehet jóra és rosszra használni. Ugyanakkor a hiánya mindenkor problémát okoz, ezért fontos azzal foglalkozni, hogy a megfelelő mennyiség rendelkezésre álljon. Mindenkinek fontos megvizsgálnia a pénzhez való viszonyát és dolgozni azon, hogy ez pozitív legyen. Szabó Péter hangsúlyozta, hogy az öt életterület egységet alkot, úgy, mint a kézhez tartozó ujjak: ha az egyik ujjunkra kalapáccsal ráütünk, az egész kéz sajog. Vagyis ha az egyik életterülettel probléma adódik, az a többire is hatással lesz, ezért minden életterülettel foglalkozni kell.

Juhász Nándor később elmondta portálunknak, hogy az eseményt követően nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, sokakra mélyen hatott az előadó mondanivalója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában