Természeti érték

2022.02.14. 13:32

Rossz idő jár a dúvadra Soltszentimrénél

A település határában lévő Sáros- és Csaba-­rét kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, számos védett és fokozottan védett faj élőhelye.

baon.hu

Túzokok a Csaba-réten. Fotó: Sápi Tamás

Több élőhely-rekonstrukciós beavatkozás is megvalósult itt az elmúlt időszakban, többek között mintegy 70 kilométer hosszúságban, két ütemben, az 1960-as években létesült rizsárkokat temetett be a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI). 

Az egykori rizsárkok szárazodást okozva megváltoztatták a terület természetes vízjárását, feldarabolták a pusztai élőhelyet, ami kedvezőtlenül hat az itt élő növénytársulásokra és az itt élő madarakra. A rizsárkok a földön fészkelő madárfajok tojásait tizedelő ragadozóknak is kedveztek: az árkokban megjelenő tájidegen keskenylevelű ezüstfák fészkelési lehetőséget biztosítottak a szarkának és a dolmányos varjúnak, és itt könnyebben ki tudták alakítani kotorékaikat a rókák és a borzok is. Ezért a tájidegen fákat eltávolították, valamint felszámolták a tájba nem illő betonoszlopokat, átereszeket és szögesdrótokat, és épült egy madármegfigyelő kilátó is. 

Fentieken túl a KNPI célja az élőhely megfelelő kezelése, fenntartása, ezért a területet saját és helyi gazdálkodók állatállományaival, legeltetéses állattartással kezelik. A legelő állatok segítik a nád visszaszorítását. A nádasok amellett, hogy elfoglalják az életteret a pusztai növényzettől, búvóhelyet teremtenek a vaddisznónak, a rókának és a sakálnak. Az említett dúvadak állományának gyérítését az Izsáki Hubertus Vadásztársaság végzi területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetként. Néhány nappal ezelőtt hajtást rendeztek. 

A 2022. január 29-én a Izsáki Hubertus Vadásztársaság által elejtett vaddisznók. Fotó: Huszárik Béla

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában