Galériával

2022.02.27. 18:30

Rengeteg adomány gyűlt össze az ukrajnai menekülteknek a Medinában

Most már folyamatosan érkeznek a menekültek Ukrajnából Bács-Kiskun megyébe is. A kecskeméti Medina Adománybolt vasárnap közel negyven kárpátaljai gyermeknek gyűjtött ágyneműt és egy kilencgyermekes családnak mindent, ami egy háztartáshoz szükséges.

Hraskó István

Rengeteg adomány érkezett. Fotó: Hraskó István

A Medina Adománybolt szombaton délben osztotta meg a hírt, hogy 37 gyermek érkezik Kárpátaljáról Kecskemétre. Édesanyjuk vagy édesapjuk az egyik helyi cégnél – úgy tudjuk, a Fornettinél – dolgozik, és az ukrajnai drámai események miatt most az egész család utánuk jött. A munkáltató biztosítja nekik a szállást, ellátást, egyedül ágyneműk beszerzésében kért segítséget a Medinától.

Aztán vasárnap kora délután kiderült, hogy egy kilenc gyermekes (!) kárpátaljai családnak is kellene gyors segítség. Mint Gál Zitától, az adománybolt munkatársától megtudtuk, a család Akasztón talált menedékre, egy magánszemély ajánlott fel nekik szállást, de szükségük lenne gyakorlatilag mindenre, ami egy háztartásban és egy sokgyerekes családban nélkülözhetetlen: gyerekruhára, babaápolási szerekre, fehérneműkre, ruhákra, tisztítószerekre, tisztálkodási szerekre, konyhai felszerelésekre. A családban az édesanya veszélyeztetett terhes, a legkisebb gyermek pedig három hónapos.

A két felhívás rengeteg jószándékú embert megmozgatott Kecskeméten. A Medinában túlzás nélkül egymásnak adták a kilincset az adományozók, szinte percenként jöttek, az önkéntesek nem győzték átvenni tőlük, majd rendszerezni a rengeteg ágyneműt, ruhát, edényt és tartós élelmiszert. Két órán keresztül egymás után álltak meg az autók, és gyűltek a Medinában telepakolt szatyrok, dobozok.

Gál Zita szerint azért volt ilyen hatékony a két megosztásuk, mert mindig igyekeznek gyorsan reagálni a segítségkérésekre, jelzésekre, emellett együttműködnek más civil szervezetekkel, így hamar összeáll egy-egy csomag a bajbajutottaknak. A közel negyven kisgyermeknek már fél 5-kor elindult az autó az ágyneműkkel, és a kilencgyermekes családnak is rengeteg adomány összejött.

– Belesodródtunk ebbe a helyzetbe, hiszen mi alapvetően nem menekültek, hanem a helyi rászorulók segítését tudjuk vállalni, de mi mást is tehetnénk, amikor a szomszédban ilyen háborús helyzet van – mondta Gál Zita. Hozzátette: addig biztosan folytatni fogják az Ukrajnából menekülteknek a gyűjtést, amíg egy náluk nagyobb apparátussal, jobb infrastruktúrával rendelkező szervezet ezt a szerepet át nem veszi, és nem lesz aktívabb náluk. Egy nagyobb helyi cég mindenesetre már fel is ajánlotta részükre, hogy raktárral segíti a tevékenységüket, ami megkönnyítené az adományok tárolását.

Hétfőtől indul az adománygyűjtés a Máltai Szeretetszolgálatnál

 

A kialakult ukrán válság következtében testvérvárosunk, a határmenti Beregszász erőteljes nyomás alá került. Erkölcsi kötelességünk minden lehetséges segítséget megadni, ehhez kérem a kecskemétiek – magánszemélyek, civil szervezetek, egyházak, cégek támogatását, együttműködését – tette közzé felhívását még pénteken Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a CédrusNet Gondoskodó Szolgálatával együttműködve adománygyűjtést indít. Elsősorban tartós élelmiszert és meleg takarót várnak. Az adományokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportja várja, február 28-tól, azaz hétfőtől a Hoffman János u. 11. szám alatt. Várják továbbá önkéntesek jelentkezését, akik az adományok átvételében nyújthatnak segítséget. További információ: Gondoskodó Szolgálat 06/20/556-3402. Az adományozni szándékozó cégek, gazdasági szereplők a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjával vehetik fel a kapcsolatot a 06/30/985-5506 telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában