Elismerés

2022.02.01. 17:18

Papp Róbertnek ítélték oda idén Kalocsa díszpolgára címet

Papp Róbert pedagógus-zenész-író gyermekkönyveket és egy rocklexikont is jegyez, illetve népszerű zenekarokban lép fel – mindezt a tanítás mellett. A címet főleg szerzői munkásságával érdemelte ki, és idén várhatóan újabb könyve jelenik meg.

Gábor János

Papp Róbert pedagógus nagyon sok gyerekkel szerettette meg a zenét

Forrás: Gábor János

A képviselő-testület csütörtökön zárt ülés keretében határozott a minden páros évben adományozható díszpolgári cím birtokosáról, majd kihirdették, hogy a kitüntetést Papp Róbert fogja megkapni. Az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola pedagógusa és a Country Road együttes zenésze íróként is sokat tett le az asztalra: hiánypótló antológiát írt például az utóbbi fél évszázadban Kalocsán működött, vagy jelenleg is aktív zenekarokról. 

 

A már írása közben élénk érdeklődést kiváltó „Kalocsa könnyűzenei élete” tavaly jelent meg, szerzői kiadásban, de kulturális érték lévén, jelentős támogatáshoz jutott az Emberi Erőforrások Minisztériumától is: az EMMI 250 darabbal toldotta meg az elsőre csak ötvenesre tervezett példányszámot. 

A város sajátosságai miatt leginkább rockzenekarokról mesélő kötet – amint azt korábban lapunk is megírta – hamarosan folytatást kap, „Kalocsa környékének könnyűzenei élete” címmel. 

Ebben az év végére várt gyűjteményben a kalocsai járás községei játszanak főszerepet, és a falusi közönség ízlésének megfelelően inkább nóta és mulatós műfajban alkotó zenészekről fog szólni, m intsem pop-rock együttesekről. 

A kb. ötéves kutatómunka az első kötet esetében 77 beszélgetést, 14 órányi hangfelvételt, illetve legalább kétezer fénykép feldolgozását ölelte fel, és végül 308 oldalas kiadvány született belőle. A könyv érdekessége, hogy QR-kódok segítségével „bele is lehet hallgatni” az adott oldalakon tárgyalt művész, vagy művészek munkáiba. 

Várhatóan hasonló méreteket fog ölteni a folytatás is, derült ki Papp Róbert nyilatkozatából, amiben néhány hete erősítette meg, hogy közel félszáz zenésszel máris találkozott, és a teljes kalocsai járásban kutatja a további nótaművészeket. A karácsonyra szánt könyvben Dunaegyházától Császártöltésig szinte minden községről szó lesz, hiszen a hagyományos műfaj sok lelkes fellépőt termelt ki az utóbbi évtizedekben. 

A szerző nem csak zenei témájú lexikonjaival érdemelte ki a közönség, a díszpolgári címre felterjesztő személyek és a képviselő-testület elismerését, hanem gyerekeknek írt versesköteteivel is. 

Ezekből 2020-ig tízet jelentetett meg, olyan, Kalocsán már ismerősen csengő címek alatt, mint a Cerka-firka, a Dinnye, dinnye, csorgó lé, a Pillangók a Holdon, az Ukkmukkfukk és Durrbelebumm, vagy a Macskanyelv és a Bohócakadémia, amit az ún. Kívánságversek követtek. Utóbbi a közösségi médiában indított kezdeményezésére épül: kizárólag azokat a költeményeket tartalmazta, amelyeknek szabadon választott témáit a Facebookon várta. A szülők elküldték a gyerekek egy-egy szavas kívánságait (tényleg bármiről), ő pedig verseket írt belőlük és – a bejegyzésben megjelölve a szülőket – min­det megosztotta a saját oldalán. 

Évtizedek óta gitározik és dobol

Kalocsa legújabb díszpolgára évtizedek óta játszik gitáron és dobon, valamint énekel is, egyrészt a Country Road együttesben, amelynek a felnőttkoncertek mellett gyermekprogramjai is vannak, illetve a komolyabb hangvételű Tábortűz zenekarban, amelynek ő a frontembere, és a fiával együtt játszik benne. A legrangosabb városi kitüntetéssel járó plakettet és oklevelet a március 15-ei nemzeti ünnepen veheti át a városháza dísztermében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában