Megmérettetés

2022.02.16. 07:00

Országos német versenyt rendeztek Baján

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén harmadik alkalommal hirdette meg az országos német versenyt 9–10. évfolyamos diákok részére.

Márton Anna

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

A verseny megszervezésére és lebonyolítására – az előző két évhez hasonlóan – az idén is a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját kérte fel a minisztérium. Az országos német verseny kezdettől fogva nagy népszerűségnek örvend, hiszen hiánypótló megméretésről van szó.

Ebben a versenyben a tanulók három fős csapatokban versenyeznek. A verseny feladatai a 9–10. évfolyam tantervéhez igazodnak, és minden évben egy adott témakörhöz kapcsolódnak. Idén pedig a Sport és egészség az átfogó téma. A versenyt két kategóriában hirdetik meg, hogy mindenki a saját nyelvi szintjének leginkább megfelelő feladatokkal találkozhasson. A verseny háromfordulós, az első két forduló online zajlik, a harmadik, döntő forduló a tervek szerint jelenlétben. A csapatok egy online regisztrációt követően a verseny első fordulójának meghirdetett idejében férnek hozzá az első feladatsorhoz, mely egy szövegértési feladatsorból áll. Ennek megoldására 60 perc áll rendelkezésre. Bár a versenyzők egyénileg oldják meg a feladatokat, a szervezők a végén a három csapattag által elért pontszámokat összesítik, és ez a csapatpontszám dönt a továbbjutásról.

Kategóriánként a 20 legmagasabb eredményt elért csapat jut tovább a második fordulóba, ahol a csapatoknak egy kreatív feladatot kell megoldaniuk. Első évben egy rövid videót kellett készíteniük, melyben fontos szempont volt, hogy minden csapattag – egyenlő arányban – szóhoz jusson. Az online oktatás nehézségei miatt a tavalyi évben a videó mellett prezentációkat is elfogadtak. A beérkezett anyagokat egy háromtagú zsűri értékeli, így válik el, melyik az a nyolc csapat kategóriánként, akik az országos német verseny döntőjébe jutnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában