Galériával

2022.02.11. 19:55

Múltidéző tárlat nyílt a Petőfi Népe régi fotóival

Domus áruház, Wesselényi utcai játékbolt, épülő széchenyivárosi panellakások, tanyai iskolából hazafelé gyalogló kisdiákok, dohányszüret, főtéri részen közlekedő autók, régi Ikarus buszok… és még sorolhatnánk, mi mindent fedezhetünk fel a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum most megnyílt tárlatán, a régi Petőfi Népés fotók által.

Sebestyén Hajnalka

A helytörténeti válogatás a Petőfi Népe archívumának hetvenes- nyolcvanas évekbeli riportfotográfiáiból állt össze. Fotó: Bús Csaba

A Megyei Körkép 70+ című tárlat a Petőfi Népében egykoron megjelent fotókkal hívja időutazásra a nosztalgiázókat. Ahogyan a cím is utal rá: a hetvenes-nyolcvanas évekből, Kecskemét és a megye mindennapjait idézik meg a régi riportfotográfiák. A Fehér Vera és Németh Ábel kurátor több ezer fotóból válogatta ki azt a 89-et, melyet a közönség március 18-áig megtekinthet a Magyar Fotográfiai Múzeum.

A helytörténeti válogatás a Petőfi Népe archívumának hetvenes-nyolcvanas évekbeli riportfotográfiáiból állt össze. A kiállításon látható fotókat a Petőfi Népe kollegái, illetve külső fotósok készítették egykoron. Név szerint: Gábris Elek, Kanyó Ferenc, Kovács János, Kozák Albert, Méhesi Éva, Opauszky László, Pásztor Zoltán, Radó Gyula, Straszer András, Szabó Ferenc, Szilágyi Mihály, Tóth István, Tóth Sándor, Walter Péter. A kiállítás megnyitóját pénteken tartották meg, melyen ketten, Méhesi Éva és Gábris Elek, a még élők közül személyesen is részt vettek. 

A rendezvényre nagy számban érkeztek látogatók minden korosztályt képviselve, és a Petőfi Népe több régi munkatársa is örömmel nosztalgiázott.

A vendégeket elsőként Baki Péter, a múzeum igazgatója köszöntötte, majd dr. Tóth Szilárd levéltáros nyitotta meg a tárlatot. 

– Nagyon sokszínű a kiállítás, a munkásosztály arcai mellett mezőgazdasági életképek, vurslik, korabeli fejlesztések, hétköznapi pillanatok elevenednek meg a fotókon. Sőt olyan hírességeket is láthatunk, mint Fülöp herceg, Jancsó Miklós vagy éppen Reile Géza. Az összeállítás nagyon jól bemutatja a hetvenes, nyolcvanas évek Kecskemét városát, és Bács-Kiskun megyét. 1980-as születettként számomra sokat mondanak a képek, rengeteg élményt tudok általuk feleleveníteni, de úgy gondolom ezzel mások is így vannak. Minden képről eszünkbe jut egy-egy sztori – mondta, majd megosztotta saját élményeit. 

– Az egyik képen a Wesselényi utcai játékbolt bejárata látható, ahogyan egy kisfiú és családja örömmel hozza ki a belső pedálos mini Moszkvics autót. Nekem nem volt ilyenem, csak a szomszéd fiúnak, mindig is nagyon irigyeltem tőle. A másik, melyet Méhesi Éva készített 1980-ban, a Turizmus elnevezést kapta. A Domus tetejéről készülhetett a parkolóban álló lakókocsikról, háttérben a már elkészült panelekkel és a Fűrészfogassal. Valamennyi kép pótolhatatlan, hiszen olyan pillanatokat örökítettek meg, melyek egyszeriek és megismételhetetlenek – jegyezte meg végül dr. Tóth Szilárd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában